WYDARZYŁO SIĘ…

Doradca Smaku X, odc. 24 – sandacz z sosem paprykowo-pieczarkowym

Doradca Smaku X, odc. 24 – sandacz z sosem paprykowo-pieczarkowym

W czwartkowy wieczór, 11 kwietnia, Robert wyserwował widzom TVN danie węgierskie – sandacza z sosem paprykowo-pieczarkowym, udowadniając, że kuchnia węgierska to nie tylko gulasz i leczo. Ponieważ Węgrzy nie mają dostępu do morza, sandacz z Balatonu stał się u nich najpopularniejszą rybą. Sandacz z sosem paprykowo-pieczarkowym Składniki: 100 ml oleju rzepakowego 2 łyżki musztardy delikatesowej […]

Zobacz więcej
Dwie odsłony Anglii – food & football

Dwie odsłony Anglii – food & football

10-12 kwietnia, niecałe trzy dni, a atrakcji mnóstwo. No i co najważniejsze, Robertowi udało się połączyć dwie największe pasje – jedzenie i futbol 🙂 Jako kucharz był, zobaczył i spróbował kuchni Jamie’go Olivera w Jamie’s Italian oraz Mr Thomas’s Chop House. A na deser wybrał zestaw kibica – dwa mecze UEFA Champions League: Liverpool FC vs […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 23 – królik w sosie musztardowo-śmietankowym

Doradca Smaku X, odc. 23 – królik w sosie musztardowo-śmietankowym

Środa, 10 kwietnia – kolejna odsłona programu Doradca Smaku w TVN. Tym razem Robert Sowa postawił na królika. W Polsce królik jest kojarzony przede wszystkim z Wielkanocą i pasztetem. W kuchni francuskiej natomiast jest to popularne mięso przyrządzane przez cały rok. Królik w sosie musztardowo-śmietankowym to tylko jedna z propozycji. Jak przystało na kuchnię francuską […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 22 – orientalny bulion z krewetkami

Doradca Smaku X, odc. 22 – orientalny bulion z krewetkami

We wtorkowy wieczór, 9 kwietnia, Robert zaprosił widzów Doradcy Smaku TVN na orientalną ucztę. Przygotował bulion z krewetkami, który jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, polskiego rosołu. Rozgrzewająca zupa zaskoczy nas nieco innymi smakami niż te, do których przywykliśmy m.in. za sprawą trawy cytrynowej, chili, grzybków shimeji i enoki, a także sosów sojowego i rybnego. Raz na […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 21 – ukraiński banosz z bryndzą

Doradca Smaku X, odc. 21 – ukraiński banosz z bryndzą

8 kwietnia, kolejny odcinek programu Doradca Smaku. Tym razem Robert zaproponował widzom TVN danie rodem z Ukrainy – banosz. Banosz dawniej przygotowywany był z okazji różnych mniejszych i większych świąt. Dzisiaj jest tak popularny, że na Ukrainie je się go przez cały rok, na lunch lub obiad. Ukraiński banosz z bryndzą Składniki: 3 ząbki czosnku […]

Zobacz więcej
Food & Friends Sustainable Cooking

Food & Friends Sustainable Cooking

5 kwietnia Robert Sowa wziął udział w SUSTAINABLE COOKING – wydarzeniu kulinarno-towarzyskim adresowanym do 200 liderów biznesu i opinii. To był wyjątkowy wieczór z doskonałą kuchnią na najwyższym światowym poziomie, przygotowany przez: FOOD & FRIENDS oraz Likus Hotele i Restauracje. Impreza odbyła się w Hotelu Warszawa. Za ośmiodaniowe menu degustacyjne odpowiadali: Executive Chef Hotelu Warszawa […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 20 – pieczone żeberka z warzywami

Doradca Smaku X, odc. 20 – pieczone żeberka z warzywami

4 kwietnia Robert postawił na danie dla mięsożerców – pieczone żeberka marynowane w wybornym sosie barbecue. Do tego kolorowa sałatka z kapusty pak choi, papryki, cebuli i chili. Co Wy na to? Pieczone żeberka z warzywami Składniki: Sos barbecue: 50 ml oleju rzepakowego 100 ml soku jabłkowego 50 ml miodu wielokwiatowego 3-4 łyżki musztardy sarepskiej […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 19 – makaron ryżowy z krewetkami

Doradca Smaku X, odc. 19 – makaron ryżowy z krewetkami

W środę, 3 kwietnia, Robert Sowa przygotował w programie „Doradca Smaku TVN” danie inspirowane kuchnią azjatycką – makaron ryżowy z krewetkami. Poza krewetkami w daniu znalazły się grzyby shimeji, cebula i czosnek. Kiełki sojowe dodają chrupkości, a szczypiorek i kolendra – świeżości i cytrynowej nuty. Wygląda wyśmienicie, a jak smakuje musicie ocenić sami 🙂 Makaron […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 18 – Boeuf Stroganow

Doradca Smaku X, odc. 18 – Boeuf Stroganow

2 kwietnia, Robert Sowa zaproponował widzom „Doradcy Smaku” klasyczne i uwielbiane – w zasadzie przez wszystkich danie – boeuf Stroganow, powszechnie nazywane w Polsce boeuf Strogonowem. Duszona polędwica wołowa w gęstym sosie z dodatkiem cebuli i pieczarek. To pyszne danie jednogarnkowe Robert Sowa proponuje podać z kleksem śmietany i kwaszonymi ogórkami. Polecam! Boeuf Stroganow Składniki: […]

Zobacz więcej