‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 22 – orientalny bulion z krewetkami

We wtorkowy wieczór, 9 kwietnia, Robert zaprosił widzów Doradcy Smaku TVN na orientalną ucztę. Przygotował bulion z krewetkami, który jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, polskiego rosołu. Rozgrzewająca zupa zaskoczy nas nieco innymi smakami niż te, do których przywykliśmy m.in. za sprawą trawy cytrynowej, chili, grzybków shimeji i enoki, a także sosów sojowego i rybnego. Raz na jakiś czas na pewno warto wprowadzić nieco różnorodności do naszej kuchni. Spróbujcie koniecznie :)

Orientalny bulion z krewetkami

Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek grzybów shimeji
1 pęczek grzybków enoki
trawa cytrynowa
1 papryczka chilli
30 ml oleju sezamowego
100 g kiełków sojowych
50 ml sosu sojowego
30 ml sosu rybnego
1 litr wywaru (szczegóły w przepisie)
8 krewetek Black Tiger
30 ml oleju sezamowego
Do dekoracji: kiełki groszku cukrowego, czarny sezam, posiekana kolendra
Do smaku: kora cynamonu, imbir mielony, chili pieprz cayenne Prymat

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czosnek, cebulę i szczypiorek siekamy. Grzybki shimeji rozdzielamy palcami na pojedyncze sztuki, trawę cytrynową przecinamy wzdłuż. Dodajemy ostrą papryczkę. Garnek rozgrzewamy, wlewamy olej sezamowy, dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chili, trawę cytrynową, 1 laskę cynamonu, grzyby shimeji i grzyby enoki, 30 g kiełków soi, wlewamy sos sojowy, sos rybny, doprawiamy imbirem. Wlewamy wcześniej przygotowany wywar (porcja kurczaka, włoszczyzna, trawa cytrynowa, 1/2 korzenia imbiru; gotowany przez około 3 godziny) i mieszamy do zagotowania.

Olej sezamowy wlewamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy krewetki z dwóch stron przez około 2 minuty i doprawiamy chili pieprzem cayenne. Dodajemy posiekany szczypiorek, wyłączamy gaz i mieszamy patelnią. Na talerzu układamy świeże kiełki soi, wykładamy 4 krewetki, dekorujemy je podsmażonym szczypiorkiem i kiełkami słodkiego  groszku, wlewamy bulion z grzybami i chili, posypujemy czarnym sezamem. Siekamy kolendrę i posypujemy nią całe danie.

Warto wiedzieć!
Przed usmażeniem krewetek należy się upewnić, że są oczyszczone. Krewetki nieoczyszczone np. z jelit mogą spowodować, że danie będzie gorzkie. Trawę cytrynową przed dodaniem do dania przekrawamy na pół i ostukujemy nożem. Spowoduje to uwolnienie się cytrynowego aromatu. Przed ugotowaniem grzybów należy odciąć grzyby od ich nasady. Grzyby te mimo gotowania pozostają chrupiące i nadają ciekawej tekstury.

Źródło: doradcasmaku.pl