W środę, 3 kwietnia, Robert Sowa przygotował w programie "Doradca Smaku TVN" danie inspirowane kuchnią azjatycką - makaron ryżowy z krewetkami. Poza krewetkami w daniu znalazły się grzyby shimeji, cebula i czosnek. Kiełki sojowe dodają chrupkości, a szczypiorek i kolendra - świeżości i cytrynowej nuty. Wygląda wyśmienicie, a jak smakuje musicie ocenić sami :)
Makaron ryżowy z krewetkami
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
300 g grzybów shimeji
30 ml oleju rzepakowego
50 ml oleju sezamowego
14 krewetek
200 g makaronu ryżowego
50 ml miodu wielokwiatowego
30 ml sosu rybnego
40 ml sosu sojowego
1 garść kiełków sojowych
30 g sezamu
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek kolendry
Do smaku: imbir mielony, chili pieprz cayenne, kmin rzymski Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę kroimy w piórka. Grzybki shimeji oddzielamy od siebie, odcinając nasadę grzybów. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy i sezamowy. Smażymy w kolejności: czosnek, cebula, brązowe i białe grzybki shimeji i doprawiamy imbirem. Dodajemy krewetki i smażymy z dwóch stron przez 2–3 minuty, doprawiamy chili pieprzem cayenne i wszystko mieszamy. Dodajemy makaron ryżowy, miód, sos rybny, sos sojowy. Doprawiamy kminem rzymskim i mieszamy. Dodajemy kiełki sojowe i mieszamy. Sezam prażymy na patelni. Na talerz wykładamy makaron i krewetki, danie posypujemy sezamem. Siekamy pęczek szczypiorku i kolendrę. Danie posypujemy posiekanymi ziołami.
TIP: Krewetki przed gotowaniem musimy oczyścić z czarnych jelit, ponieważ nieoczyszczone mogą sprawić, że danie będzie gorzkie. Kiełki dodajemy już na sam koniec przed samym podaniem, aby pozostały chrupkie.
Źródło: doradcasmaku.pl