Ostatnie pół roku to wielka próba przetrwania całej polskiej gastronomii i bardzo trudny czas. To egzamin, który my restauratorzy możemy przegrać mimo, że posiadamy doświadczenie, wiedzę w tematach kulinarnych, zarządzania czy zaplecza w postaci wykwalifikowanych pracowników. Tym razem, mam wrażenie nie ma to znaczenia. Każdy z nas zmaga się z zamkniętymi lokalami, które nie pozwalają […]
Zobacz więcejPokazy kulinarne online to dla mnie nowość, ale obecna sytuacja zmusza do niecodziennych rozwiązań. Na zaproszenie Czas na gęsinę przygotowałem cztery dania podczas transmisji live i chyba wyszło całkiem nieźle. Była to zupa z soczewicy z gęsimi podrobami i orzechami włoskimi, wątróbka z karmelizowanymi figami, żołądki gęsie z chorioz, pomidorami i oliwkami oraz pierś z […]
Zobacz więcej14 października to dla mnie szczególny dzień, po wielu trudach, ciężkiej pracy i głowy pełnej pomysłów otworzyłem moją autorską restaurację! 14.10.2015 roku wystartowała N31 restaurant&bar by Robert Sowa. Mamy 5 lat! Jestem dumny z pracy mojej ekipy, szczęśliwy, dzięki gościom, którzy tak pięknie nas doceniają i dziękuję, za tyle ciepłych słów i opinii. Obiecuję, że […]
Zobacz więcejLetni sezon pożegnałem na Podlasiu! Mój weekend pod tytułem “Wykopki” miał w menu następujace pozycje: ziemniaki z ogniska plus kawior, litewska słonina z czosnkiem, smażone sielawy z aioli i wątróbki z dorsza. Ostatni rejs kapitana Sowy to pływanie z szefem Marcinem Budynkiem w dolinie Rospudy. Oprócz wielu wrażeń do stolicy zabrałem także zapas pachnących grzybów. […]
Zobacz więcejNajsłynniejszy Grek w Polsce Teo Vafidis wraz z synami otworzył swoją autorską restauracje w centrum Warszawy. Grand opening restauracji “Meze” to była prawdziwie grecka uczta smaków, muzyki i zabawy. Serwowano m.in musakę, sałatkę z fetą, a ouzo i metaxa zachęcały do tańczenia zorby. Gratuluję swojemu greckiemu przyjacielowi i trzymam kciuki za powodzenie.
Zobacz więcejNa zaproszenie Jej Ekscelencji Leslie Scanlon Ambasador Kanady w Polsce razem z szefem kuchni Tomkiem mieliśmy przyjemność uczestniczyć w „Taste of Canada”. Kolacja degustacyjna przygotowana przez Szefów Zachodniego Wybrzeża była wielką ucztą smaków i wyjątkowym zaszczytem. W menu znalazł się m.in: homar i przegrzebki z wybrzeży Atlantyku, łosoś sockeye z Alaski, bizon z prerii z […]
Zobacz więcejJubileuszowa edycja konkursu szefa Giancarlo Russo “Arte Culinaria Italiana” odbyła się 22 wrzesnia w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi współorganizatorem tego konkursu. Kolejny raz miałem przyjemność być jurorem i wraz z wieloma znajomymi szefami degustować oraz oceniać przygotowane zgodnie z regulaminem dania. Gratuluje wszystkim startującym. Pierwsze miejsce […]
Zobacz więcejVII Konkurs Kulinarny pn. „Sąsiedzi przy stole” odbył się w niedzielę, 6 września 2020 r. z udziałem trzyosobowych drużyn kucharskich reprezentujących: Klasztor Pokamedulski w Wigrach, miasto Pogodne Suwałki” , Suwalską Spiżarnię z Ejszeryszek. Hasłem przewodnim tegorocznego konkursu, w którym z powodu pandemii zabrakło uczestników z zaprzyjaźnionych miast europejskich, była kuchnia kamedulska w związku z jubileuszem […]
Zobacz więcej29 września odbyła się kolacja charytatywna dla Hani Poczobut, chorej na SMA, która jest podopieczną fundacji Siepomaga. W hotelu Loft1898 kolacje degustacyjną, przygotowali szefowie: Robert Sowa, Marcin, Budynek, Bogdan Mróz oraz Giancarlo Russo. Z dużym zapałem do pracy przyjechali również Szefowie z Podlasia, którzy chcieli bezinteresownie pomoc w organizacji kolacji. Dania wyserwowane przez znakomitych Szefów […]
Zobacz więcej