WYDARZYŁO SIĘ…

Doradca Smaku X, odc. 8 – quiche lorraine na cieście francuskim

Doradca Smaku X, odc. 8 – quiche lorraine na cieście francuskim

W czwartek, 14 marca, Robert przeniósł widzów TVN do Francji. A wszystko za sprawą quiche lorraine – typowo francuskiego dania. Francuzi przygotowują quiche na różne sposoby i jedzą o każdej porze dnia, a najczęściej rano, w drodze do pracy. W dzisiejszym przepisie chef Robert Sowa użył ciasta francuskiego, boczku, sera żółtego, marynowanych karczochów i cebuli. […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 7 – makaron linguine z owocami morza

Doradca Smaku X, odc. 7 – makaron linguine z owocami morza

13 marca Robert Sowa w roli Doradcy Smaku TVN zaprezentował kolejną kulinarną perełkę. Tym razem było to danie zapożyczone z kuchni włoskiej – makaron linguine z owocami morza. Owoce morza królują na włoskich stołach, więc w daniu mamy krewetki, małże i kalmara. Do tego białe wytrawne wino, prażone orzeszki pinii, oraz przyprawa do dań kuchni […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 6 – pierś kaczki z karmelizowanym ananasem

Doradca Smaku X, odc. 6 – pierś kaczki z karmelizowanym ananasem

Wtorek, 12 marca… w kolejnym odcinku X sezonu programu „Doradca Smaku” Robert zaproponował widzom TVN kaczkę z karmelizowanym ananasem. Kaczka jest bardzo popularnym mięsem w Azji, stąd pomysł Roberta, aby zaprezentować ją właśnie w wersji po azjatycku. Kluczem wyrazistego smaku jest marynata z oleju sezamowego, musztardy miodowej, sosu rybnego i imbiru. Petarda! Pierś kaczki z […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 5 – zupa węgierska „na kaca”

Doradca Smaku X, odc. 5 – zupa węgierska „na kaca”

W poniedziałkowy wieczór, 11 marca, Robert Sowa zaproponował widzom programu „Doradca Smaku” zupę węgierską „na kaca”. Zupa ta tak naprawdę łączy ze sobą elementy kuchni węgierskiej i polskiej. Polskim akcentem jest kapusta kiszona, która nadaje zupie pożądanej kwaśności. Bazą zupy węgierskiej jest wywar na boczku, włoszczyźnie i rosole drobiowym, a kluczowe składniki to kiełbasa paprykowa […]

Zobacz więcej
MEDAL 600 LECIA Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej

MEDAL 600 LECIA Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej

W piątek 8 marca 2019, podczas Gali wieńczącej XX Małopolski Konkurs Gastronomiczny Robert  został uhonorowany MEDALEM 600 LECIA Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej. To dla nas ogromna duma i zaszczyt, tym bardziej, że medale były tylko dwa… Otrzymało je dwóch Robertów – Makłowicz i Sowa. Bardzo miły wieczór i cudowna niespodzianka 🙂

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 4 – pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami

Doradca Smaku X, odc. 4 – pieczona pierś gęsi z suszonymi owocami

Czwartek, 7 marca godzina 20.10, TVN… Czyli kolejny, 4 w tym sezonie odcinek programu „Doradca Smaku”. Robert Sowa postawił tym razem na danie kuchni staropolskiej – pieczoną pierś gęsi z suszonymi owocami. Mięso zostało zamarynowane w miodzie, musztardzie i nalewce z czarnego bzu. Do piersi z gęsi, Robert Sowa przygotował suszone śliwki, morele i żurawinę. W […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 3 – bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem

Doradca Smaku X, odc. 3 – bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem

W środę, 6 marca, Robert Sowa pokazał, jak przygotować rosyjskie  bliny gryczane. Jako dodatek zaproponował dip na bazie kwaśnej śmietany z pomidorami, świeżą rzodkiewką i szczypiorkiem,  Danie można również wzbogacić odrobiną czerwonego kawioru. Takie bliny to idealna propozycja na imprezę i zakąskę. Smacznego! Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem Składniki: Bliny: 300 g mąki […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 2 – zupa krem z ciecierzycy z pestkami dyni

Doradca Smaku X, odc. 2 – zupa krem z ciecierzycy z pestkami dyni

We wtorek, 5 marca, Robert Sowa zaprezentował widzom TVN przepis na wegetariańską zupę z ciecierzycy. Orientalnej nuty dodaje temu daniu kmin rzymski, a pikantności oliwa z dodatkiem chili. Dodajcie do zupy uprażone pestki dyni, które doskonale uzupełnią jej smak. Polecamy również dodatki: grzanki z serem twarożkowym, oliwkami, pomidorami i świeżymi listkami kolendry. Zupa krem z ciecierzycy […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 1 – mule po prowansalsku

Doradca Smaku X, odc. 1 – mule po prowansalsku

4 marca, w pierwszym odcinku X edycji programu „Doradca Smaku” Robert zaprezentował widzom TVN inspirowane kuchnią francuską mule po prowansalsku. Świeże mule są duszone w sosie z masła, białego wina z czosnkiem, cebulą i pomidorami. Do tego można podać chrupiącą bagietkę z serem roquefort. Świeża natka pietruszki ożywi całe danie! Mule po prowansalsku mogą być […]

Zobacz więcej