‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 18 – Boeuf Stroganow

2 kwietnia, Robert Sowa zaproponował widzom "Doradcy Smaku" klasyczne i uwielbiane - w zasadzie przez wszystkich danie - boeuf Stroganow, powszechnie nazywane w Polsce boeuf Strogonowem. Duszona polędwica wołowa w gęstym sosie z dodatkiem cebuli i pieczarek. To pyszne danie jednogarnkowe Robert Sowa proponuje podać z kleksem śmietany i kwaszonymi ogórkami. Polecam!

Boeuf Stroganow

Składniki:
300 g polędwicy wołowej
80 ml oleju rzepakowego
4 łyżeczki musztardy rosyjskiej Prymat
1 cebula
8 pieczarek
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml wywaru wołowo-warzywnego
1 łyżka śmietany
2-3 ogórki kwaszone Smak

Do dekoracji: natka pietruszki
Do smaku: papryka słodka, sól morska, pieprz czarny młynek Prymat

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wywar wołowo-warzywny:
Na 500 ml wywaru wołowo-warzywnego: 1 pręga wołowa, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego (całość gotujemy przez około 3 godziny).

Boeuf Stroganow:
Polędwicę kroimy na cienkie plastry, następnie na drobne paski. Do miski wlewamy 50 ml oleju, dodajemy musztardę i mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Do rozgrzanego garnka wlewamy 30 ml oleju rzepakowego, dodajemy cebulę, pieczarki, doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszamy. Mięso oprószamy mąką i znów mieszamy. Do garnka z podsmażonymi warzywami dodajemy zamarynowane mięso i mieszamy smażąc na małym ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, podlewając czerwonym winem i czystym rosołem wołowo-warzywnym. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Ogórki kroimy w paski. Na głęboki talerz nakładamy danie, na środek kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany, na wierzchu układamy pokrojone ogórki i dekorujemy natką pietruszki.