‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Doradca Smaku X, odc. 20 – pieczone żeberka z warzywami

4 kwietnia Robert postawił na danie dla mięsożerców - pieczone żeberka marynowane w wybornym sosie barbecue. Do tego kolorowa sałatka z kapusty pak choi, papryki, cebuli i chili.

Co Wy na to?

Pieczone żeberka z warzywami

Składniki:
Sos barbecue:
50 ml oleju rzepakowego
100 ml soku jabłkowego
50 ml miodu wielokwiatowego
3-4 łyżki musztardy sarepskiej Prymat
30 ml sosu worcestershire
30 ml sosu sojowego
1 op. cynamonu mielonego Prymat
¾ opakowania curry Prymat
2 łyżki ketchupu
Sok z ½ cytryny

Warzywa:
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 kapusta pak choi
1 papryczka chili
¼ żółtej papryki
¼ zielonej papryki
50 ml oleju rzepakowego
6 gałązek tymianku
1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem

Przyprawy Prymat do smaku:
papryka mielona wędzona
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
sól morska

Sposób przygotowania:

Żeberka: 1 l wywaru: 4 żeberka wieprzowe, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – (całość gotujemy przez około 3–4 godziny)

Sos barbecue: do miski wlewamy olej rzepakowy, sok z jabłek, dodajemy miód, musztardę, sos worcester, sos sojowy, cynamon, curry, ketchup. Całość mieszamy, wciskamy sok z cytryny, doprawiamy papryką słodką wędzoną. Całość dokładnie mieszamy.

Żeberka z wywaru wyciągamy. Przekrawamy na pół i oczyszczamy z kości. Żeberka przekładamy do marynaty barbecue i zostawiamy na 4–6 godzin. Zamarynowane żeberka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, polewamy z wierzchu marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny. Po upływie tego czasu, żeberka wyciągamy z piekarnika.

Warzywa: czosnek kroimy w plastry, cebulę w dużą kostkę, kapustę przekrawamy na pół, papryczkę chili siekamy, papryki kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy. Smażymy: czosnek, czerwoną cebulę, papryczkę chili, kapustę pak-choi, zieloną i żółtą paprykę, smażymy 2–3 minuty, doprawiamy tymiankiem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą. Całość dokładnie mieszamy. Siekamy szczypiorek, dodajemy do warzyw i mieszamy, odstawiamy patelnię.

Na talerz wykładamy usmażone warzywa, na nich układamy żeberka.

Wskazówka! Żeby żeberka były bardziej miękkie należy je ugotować przed upieczeniem. Szczypior na patelnię dodajemy na sam koniec, aby zachował swój kolor i jędrność