Ryba

Tuńczyk w sosie sojowym podany z białą rzepą, mango, świeżym ogórkiem i chrzanem wasabi

Tuńczyk w sosie sojowym podany z białą rzepą, mango, świeżym ogórkiem i chrzanem wasabi

Umyte, oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem filety z tuńczyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 6-8 godzin.
Obrane warzywa i owoce pokroić w długie paseczki.
Tuńczyka obsmażyć na patelni z każdej ze stron tak, aby po przekrojeniu był surowy w środku i otaczała go trzymilimetrowa jasna obwódka.
Tak przygotowanego tuńczyka pokroić w cieniutkie plastry. Podawać z mango, ogórkiem i białą rzepą, z dodatkiem chrzanu wasabi, marynowanych plastrów imbiru i słodkiego sosu sojowego z prażonymi ziarnami sezamu.

 

Zobacz więcej
Tatar z tuńczyka z kaparami i wódką podany z emulsją z chrzanu wasabi aromatyzowaną imbirem

Tatar z tuńczyka z kaparami i wódką podany z emulsją z chrzanu wasabi aromatyzowaną imbirem

Filet z tuńczyka posiekać w drobną kostkę. Z posiekanej szalotki, kaparów, wódki, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotować sos. Posiekaną rybę zalać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. ½ godziny.
Przygotować emulsję, dokładnie mieszając wszystkie jej składniki, doprawić do smaku i schłodzić. 
Tak przygotowany tatar podawać z emulsją z chrzanu wasabi, jajkami przepiórczymi, cząstkami limonki i ewentualnie grzanką z białego pieczywa.

 

Zobacz więcej
Sataye z łososia norweskiego i tuńczyka

Sataye z łososia norweskiego i tuńczyka

Filety z łososia norweskiego i tuńczyka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia i tuńczyka, odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy  ryby). Zamarynowane fileciki z łososia i tuńczyka nabić delikatnie na gałązki trawy cytrynowej i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub na żeliwnym grillu (przed wyłożeniem ryby na grilla należy dokładnie posmarować ruszt oliwą lub olejem).
Sataye podawać z kawałkami mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku, cząstkami granatu, cytryny i limonki. Przed podaniem posypać ziarnami czarnego sezamu.

Zobacz więcej
Pieczony filet z łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podany na duszonym bobie w sosie śmietanowym

Pieczony filet z łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podany na duszonym bobie w sosie śmietanowym

Filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do ryb, czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodać bób i gotować przez ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupin.
Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bekon, całość podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę, zredukować, a następnie dodać starty parmezan. Powstały sos połączyć z obranym bobem.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i koperku.
Upieczonego łososia ułożyć na sosie z bobu i posypać pomidorami concasse.
Tak przygotowaną rybę podawać z gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki i gałązkami rozmarynu.

Zobacz więcej
Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami

Dorsz w panierce z orzechów pekan, podany na liściach szpinaku ze słodkimi ziemniakami

W rondlu podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło, lekko zrumienić. Następnie dodać szalotki i czosnek, smażyć do miękkości. Wlać śmietanę, dodać oczyszczony z łodyg szpinak i gotować na wolnym ogniu, aż ilość sosu zredukuje się o połowę, doprawić do smaku.
Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Umytego i oczyszczonego dorsza zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do ryb Prymat. Po zamarynowaniu obtoczyć w mące, jajku i mieszance z bułki tartej i orzechów pekan. Panierowane filety podsmażyć na złoty kolor na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki podsmażyć na oliwie na złoty kolor i doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków Prymat.
Tak przygotowanego dorsza podawać na duszonym szpinaku ze słodkimi ziemniakami i cząstkami cytryny.

Zobacz więcej
Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym

Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze. Ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

 

 

Zobacz więcej
Śledź norweski z sosem piernikowym i orzechami włoskimi

Śledź norweski z sosem piernikowym i orzechami włoskimi

Ocet winny ugotować z pozostałymi składnikami marynaty, wystudzić. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie norweskie, udekorować całymi orzechami włoskimi, sałatą frisée, szczypiorkiem i korą cynamonową.

Zobacz więcej
Roladki ze śledzia z musem z łososia

Roladki ze śledzia z musem z łososia

Wszystkie składniki musu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Filety ze śledzia pokroić w plastry jednakowej grubości, na każdym filecie ułożyć mus z łososia i zwinąć w roladki.
Na każdej roladce ułożyć rulonik z wędzonego łososia norweskiego i udekorować kaparami. Danie podawać z kwaśną śmietaną i cząstkami cytryny.

 

 

Zobacz więcej
Norweskie filety śledziowe z grubo mielonym czarnym pieprzem i sałatką warzywną

Norweskie filety śledziowe z grubo mielonym czarnym pieprzem i sałatką warzywną

Filety śledziowe obtoczyć w grubo mielonym czarnym pieprzu Prymat i odstawić w chłodne miejsce. Majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny zmiksować i doprawić do smaku. Wszystkie składniki sałatki połączyć i zalać przygotowanym sosem. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Śledzia norweskiego w pieprzu podawać z sałatką warzywną, udekorować sałatą frisée połączoną z pomidorem i ogórkiem, cząstkami limonki i szczypiorkiem.

 

 

Zobacz więcej