RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Tatar z tuńczyka z kaparami i wódką podany z emulsją z chrzanu wasabi aromatyzowaną imbirem

Tatar z tuńczyka z kaparami i wódką podany z emulsją z chrzanu wasabi aromatyzowaną imbirem
Okazje:
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

400 g fileta z tuńczyka (surowego
bez skóry)
4 posiekane szalotki
4 łyżki oliwy z oliwek
10 g posiekanych kaparów
50 ml wódki czystej
5 jajek przepiórczych
50 g świeżych kiełków
Sok z 1/2 cytryny
Sól
pieprz
chili pieprz cayenne do smaku
1 pokrojona na cząstki limonka
Emulsja:
1 łyżka majonezu
100 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka japońskiego chrzanu wasabi
1/2 łyżeczki posiekanego marynowanego imbiru
Sól
pieprz
sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

Filet z tuńczyka posiekać w drobną kostkę. Z posiekanej szalotki, kaparów, wódki, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotować sos. Posiekaną rybę zalać sosem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. ½ godziny.
Przygotować emulsję, dokładnie mieszając wszystkie jej składniki, doprawić do smaku i schłodzić. 
Tak przygotowany tatar podawać z emulsją z chrzanu wasabi, jajkami przepiórczymi, cząstkami limonki i ewentualnie grzanką z białego pieczywa.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Ocean roll

    Ocean roll

  • Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

    Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

  • Zupa krem z cukinii z białą czekoladą

    Zupa krem z cukinii z białą czekoladą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×