RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczony filet z łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podany na duszonym bobie w sosie śmietanowym

Pieczony filet z łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podany na duszonym bobie w sosie śmietanowym
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

4 x 160 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa do ryb Prymat
2 ząbki czosnku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sok z 1/2 cytryny
8 małych ugotowanych ziemniaków
4 gałązki świeżego kopru
2 łyżki masła
4 łyżki pomidorów concasse
1 limonka do dekoracji
4 gałązki rozmarynu
Sos:
200 g świeżego bobu
1 cebula
2 łyżki pokrojonego w paseczki bekonu
50 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki tartego sera parmezan
Sól
pieprz czarny mielony Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie

Filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do ryb, czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodać bób i gotować przez ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupin.
Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bekon, całość podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę, zredukować, a następnie dodać starty parmezan. Powstały sos połączyć z obranym bobem.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i koperku.
Upieczonego łososia ułożyć na sosie z bobu i posypać pomidorami concasse.
Tak przygotowaną rybę podawać z gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki i gałązkami rozmarynu.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Filet z halibuta z zapiekanym awokado

    Filet z halibuta z zapiekanym awokado

  • Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

    Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

  • Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

    Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×