RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Śledź norweski z sosem piernikowym i orzechami włoskimi

Śledź norweski z sosem piernikowym i orzechami włoskimi
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

500 g solonych i wymoczonych śledzi norweskich
Marynata:
1 szklanka octu winnego
1 łyżka zmiksowanego marynowanego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
5 goździków Prymat
5 ziaren pieprzu Prymat
2 ziarna ziela angielskiego Prymat
4 liście laurowe Prymat
Sos:
1/2 kg czerstwego piernika
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu gryczanego
100 ml miodu pitnego
2 łyżki soku z cytryny
Sól
pieprz
imbiru do smaku
Dekoracja:
Kora cynamonowa
Sałata frisée
Grubo pokrojony szczypiorek

Przygotowanie

Ocet winny ugotować z pozostałymi składnikami marynaty, wystudzić. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie norweskie, udekorować całymi orzechami włoskimi, sałatą frisée, szczypiorkiem i korą cynamonową.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Marynowany filet ze szczupaka z kiełkami słonecznika

    Marynowany filet ze szczupaka z kiełkami słonecznika

  • Filety śledziowe z chrupiącą sałatką i kwaśną śmietaną

    Filety śledziowe z chrupiącą sałatką i kwaśną śmietaną

  • Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

    Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×