Drób

Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca

Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i nieustannie mieszając podgrzewać przez ok. 2 minuty.  Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka natrzeć wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin.
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni ze wszystkich stron, dodać pomidory oraz bulion i gotować do miękkości. Bakłażana i cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.
Tak przygotowanie warzywa połączyć z kurczakiem i doprawić do smaku sokiem z limonki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i cząstkami limonki.

Zobacz więcej
Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypek podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich

Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypek podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku
Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i ser oscypek zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez około 10-15 minut, przekładając na drugą stronę.
Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Zobacz więcej
Pikantne skrzydełka z chili

Pikantne skrzydełka z chili

Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Umyte i oczyszczone skrzydełka naciąć na zgięciu i marynować ok. 4-6 godzin. Tak przygotowane skrzydełka grillować na 20 minut lub piec ok. 40 minut w temperaturze 160ºC.
Skrzydełka przygotowywane na grillu będą smaczniejsze, jeśli przed zamarynowaniem obgotujemy je przez ok. 20 minut.

 

Zobacz więcej
Gyros z indyka a’ la Robert podany z pikantnymi warzywami z patelni

Gyros z indyka a’ la Robert podany z pikantnymi warzywami z patelni

Umytą i oczyszczoną pierś z indyka pokroić w plastry, zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie przyprawy kebab-gyros z oliwą z oliwek i odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Warzywa umyć, obrać, a następnie pokroić w plastry lub grube paski. Indyka usmażyć na rozgrzanej patelni, a warzywa podsmażyć w woku lub garnku.
Indyka połączyć z warzywami, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać na plackach meksykańskich ze świeżo siekaną kolendrą, kwaśną śmietaną i salsą pomidorową.

 

Zobacz więcej
Gęsie watróbki z patelni podane na karmelizowanych figach z płatkami róży i czarnym pieprzem

Gęsie watróbki z patelni podane na karmelizowanych figach z płatkami róży i czarnym pieprzem

Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po 5 minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem.
Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i szybko obsmażyć w małej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gorące wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.

Zobacz więcej
Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Pomarańcze i grejpfruty obrać i wyfiletować nad miseczką. Do wydzielonego podczas filetowania soku dodać oliwę z oliwek i sos vinaigrette, całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu ułożyć kolejno owoce, mięso oraz sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów. Całość skropić sosem vinaigrette. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

Zobacz więcej
Piersi z kaczki z awokado, świeżym szpinakiem, pomarańczami i sosem vinegrette

Piersi z kaczki z awokado, świeżym szpinakiem, pomarańczami i sosem vinegrette

Umyte i oczyszczone mięso marynować 2-4 godziny w marynacie do drobiu wymieszanej z oliwą z oliwek.
Umyte liście szpinaku wymieszać z awokado, pomarańczami i cebulą. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Mięso usmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160ºC. Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry i ułożyć na talerzach wraz z sałatką z awokado, szpinaku i pomarańczy. Całość skropić sosem vinaigrette, posypać prażonymi pestkami i podawać z pieczywem ciabatta.

Zobacz więcej
Pasztet z perliczki z orzechami pistacjowymi podany z glazurowanymi pomarańczami aromatyzowanymi imbirem, czerwonym pieprzem i świeżą miętą

Pasztet z perliczki z orzechami pistacjowymi podany z glazurowanymi pomarańczami aromatyzowanymi imbirem, czerwonym pieprzem i świeżą miętą

Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią wszystkie rodzaje mięsa i odstawić na kilka godzin do lodówki. Grzyby pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie zmielić i wymieszać z żółtkami. Podczas łączenia składników należy cienkim strumieniem dodawać roztopione masło. Masę doprawić do smaku przyprawami, można również wlać sos pozostały z marynowania mięsa. Następnie dodać grzyby, orzechy pistacjowe, skórkę z pomarańczy i pianę ubitą z białek. 
Formę do pasztetu wyłożyć cienkimi plastrami boczku i wypełnić masą mięsną. Pasztet piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 140˚C. Po upieczeniu wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować, z pozostałych części wycisnąć sok i gotować wraz z cukrem do momentu odparowania wody. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać posiekany imbir, czerwony pieprz i miód. Pod koniec gotowania  dodać pomarańcze, likier Grand Marnier i miętę.
Na talerzu ułożyć liście rukoli, a na nich plastry pasztetu. Podawać z glazurowanymi pomarańczami i tostami z francuskiego pieczywa.

Zobacz więcej
Pasztet z kaczki z suszonymi morelami

Pasztet z kaczki z suszonymi morelami

Morele zalać białym winem i odstawić. Piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, zalać likierem Grand Marnier i odstawić do lodówki.
Umyte i osuszone mięso z kaczki grubo zmielić, dodać słoninę, jajka, namoczone morele wraz z winem, śmietanę i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Foremkę do pieczenia dokładnie wyłożyć folią spożywczą i plastrami boczku. Na dnie foremki ułożyć pierwszą warstwę mielonego mięsa, przykryć je piersią z kurczaka oraz dodać resztę mielonego mięsa. Pasztet piec w kąpieli wodnej przez ok. 40 minut, podawać po wystudzeniu.   

 

Zobacz więcej