RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pasztet z kaczki z suszonymi morelami

Pasztet z kaczki z suszonymi morelami
Okazje:
Boże Narodzenie

Składniki:

Liczba osób:

1 kg mięsa z kaczki bez skóry i kości
150 g dokładnie rozbitych piersi z kurczaka
150 g pokrojonego w cienkie plasterki wędzonego
parzonego boczku
100 g pokrojonej w kostkę słoniny
3 jajka
100 ml śmietany 36%
50 ml likieru Grand Marnier
100 ml białego wytrawnego wina
80 g pokrojonych w paski suszonych moreli
50 g bułki tartej Prymat
Sól czosnkowa
grubo mielony czarny pieprz
imbir
gałka muszkatołowa Prymat do smaku
Szczypta cukru

Przygotowanie

Morele zalać białym winem i odstawić. Piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem, zalać likierem Grand Marnier i odstawić do lodówki.
Umyte i osuszone mięso z kaczki grubo zmielić, dodać słoninę, jajka, namoczone morele wraz z winem, śmietanę i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Foremkę do pieczenia dokładnie wyłożyć folią spożywczą i plastrami boczku. Na dnie foremki ułożyć pierwszą warstwę mielonego mięsa, przykryć je piersią z kurczaka oraz dodać resztę mielonego mięsa. Pasztet piec w kąpieli wodnej przez ok. 40 minut, podawać po wystudzeniu.   

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

    Mus z wątróbek drobiowych w zielonym pieprzu z galaretką malinową

  • Clafoutis z żurawiną

    Clafoutis z żurawiną

  • Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

    Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×