RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca

Kurczak po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca
Okazje:
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

1 kg podudzi z kurczaka bez skóry
Marynata:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 cebule szalotki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat
1/2 łyżeczki soli czosnkowej Prymat
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
1/2 łyżeczki imbiru Prymat
1/2 łyżeczki cynamonu Prymat
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kminu
2 szklanki bulionu drobiowego Kucharek
300 g miąższu z pomidorów
Sok z 1 limonki
1 pęczek świeżo posiekanej kolendry
1 pokrojony w kostkę bakłażan
1 pokrojona w kostkę cukinia
1/2 szklanki całych obranych migdałów
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki sparzonych rodzynek sułtańskich
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 limonka do dekoracji

Przygotowanie

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i nieustannie mieszając podgrzewać przez ok. 2 minuty.  Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka natrzeć wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin.
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni ze wszystkich stron, dodać pomidory oraz bulion i gotować do miękkości. Bakłażana i cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.
Tak przygotowanie warzywa połączyć z kurczakiem i doprawić do smaku sokiem z limonki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i cząstkami limonki.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

    Pierogi nadziewane mięsem kaczki podane z sałatą rukola, suszonymi pomidorami oraz sosem miodowo-balsamicznym

  • Krem brulee z malinami

    Krem brulee z malinami

  • Krem pomidorowy z pesto ziołowo-żurawinowym

    Krem pomidorowy z pesto ziołowo-żurawinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×