RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Makaron soba z dynią, szalwią, szynką parmenską i parmezanem

Makaron soba z dynią, szalwią, szynką parmenską i parmezanem
Okazje:
Domowe party
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

500 g makaronu soba
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
4 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane listki świeżej szałwii
4 cienkie plasterki pokrojonej w paski szynki parmeńskiej
2 łyżki masła
2 łyżki tartego sera Parmezan
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych
50 ml białego wytrawnego wina
Świeżo mielony czarny pieprz Prymat

Przygotowanie

Dynię sparzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie dokładnie wymieszać z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170ºC (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować.
Makaron ugotować al dente, a następnie odcedzić, pozostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu, zestawić z ognia, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym i świeżą bazylią

    Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym i świeżą bazylią

  • Suflet serowy

    Suflet serowy

  • Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

    Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×