RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym i świeżą bazylią

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym i świeżą bazylią
Okazje:
Domowe party
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

700 g ciasta na makaron przygotowanego wg przepisu poniżej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
400 ml klasycznego sosu pomidorowego
250 g pokrojonego i sparzonego szpinaku
250 g sera ricotta
75 g pokrojonego w niedużą kostkę sera mozzarella
1ząbek roztartego czosnku
szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
4 łyżki płatków sera parmezan
Ciasto na makaron:
450 g mąki (semolina)
4 jajka
szczypta soli
ok. 60 ml wody
Klasyczny sos pomidorowy:
2 pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory bez skóry
mała puszka pomidorów pelati
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki porwanych liści bazylii
1 suszona pikantna papryczka
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól
świeżo mielony czarny pieprz Prymat

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania jednolitej masy, owinąć w ściereczkę i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na cienkie płaty, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło.

Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodać ser ricotta, pokrojoną mozzarellę i  całość dokładnie wymieszać.

Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek, bazylię i świeże pomidory. Całość doprawić do smaku pikantną papryką, solą i pieprzem, dodać pomidory pelati i dusić do uzyskania konsystencji sosu.

Rozwałkowane płaty ciasta pociąć na długie paski o szerokości 16 cm. Na połowie paska ułożyć farsz (ok. 1 łyżki stołowej) w odległości ok. 10 cm jeden od drugiego. Wokół farszu rozsmarować roztrzepane jajko. Farsz przykryć drugą częścią ciasta, przycisnąć dłońmi farsz przez założone na niego ciasto i docisnąć. Pociąć w kwadraty, starając się, aby farsz znajdował się pośrodku. Ravioli gotować przez ok. 3-4 minuty w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowane ravioli podawać z klasycznym sosem pomidorowym posypane parmezanem.

 

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Racuszki z cukinii z ziarnami zbóż podane z wędzonym łososiem norweskim, kawiorem i kwaśną śmietaną

    Racuszki z cukinii z ziarnami zbóż podane z wędzonym łososiem norweskim, kawiorem i kwaśną śmietaną

  • Tatar z łososia z żurawiną amerykańską

    Tatar z łososia z żurawiną amerykańską

  • Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

    Orientalny tuńczyk w sezamie z sosem kabayaki, chrzanem wasabi i sałatką wakame

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×