RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Suflet serowy

Suflet serowy
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

50 g masła
2 łyżki bułki tartej
200 ml mleka
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki pikantnej papryki Prymat
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Prymat
50 g startego sera Cheddar
25 g tartego sera Parmezan
100 g sparzonego szpinaku bez łodyg
4 jajka
2 białka
Sól
świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Przygotowanie

Formę do sufletów nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 190ºC. W rondlu stopić resztę masła,  dodać mąkę, mleko, pikantną paprykę i gałkę muszkatołową. Po zgęstnieniu sos zdjąć z ognia. Dodać ser Cheddar, połowę parmezanu i szpinak, po czym dokładnie wymieszać. Do przestudzonego sosu dodać żółtka, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Niewielkimi porcjami dodawać białka do masy, delikatnie mieszając. Całą masę przelać do formy, posypać resztą sera Parmezan i piec ok. 25 minut. Podawać natychmiast po upieczeniu.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

    Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

  • Wędzony łosoś norweski z gotowanym jajkiem, puszystym chrzanem i kawiorem

    Wędzony łosoś norweski z gotowanym jajkiem, puszystym chrzanem i kawiorem

  • Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami i guacamole

    Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami i guacamole

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×