RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Makaron tagliatelle z bakłażanami

Makaron tagliatelle z bakłażanami
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

100 g makaronu tagliatelle
100 ml oliwy z oliwek
1 duży
pokrojony w paski bakłażan
2 pokrojone w piórka cebule szalotki
80 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych
8 pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
4 pokrojone w paski plastry szynki parmeńskiej
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano Prymat
1/2 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
80 ml białego wina
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
100 g tartego parmezanu w płatkach
1 pęczek rukoli
Kilka gałązek świeżej bazylii do dekoracji
8 dużych kaparów do dekoracji

Przygotowanie

Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut.
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy  z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Marynowane śledzie norweskie w czosnku i kolorowym pieprzu z rydzami i gruszkami

    Marynowane śledzie norweskie w czosnku i kolorowym pieprzu z rydzami i gruszkami

  • Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

    Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

  • Tort makowy z kremem kawowym

    Tort makowy z kremem kawowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×