RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Łazanki z makiem i bakaliami

Łazanki z makiem i bakaliami
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

200 g ugotowanego makaronu łazanki
200 g maku
200 ml mleka
2 łyżki miodu pszczelego
5 łyżek rodzynek zaparzonych w białym winie
3 łyżki uprażonych i pokruszonych migdałów
1 laska wanilii
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do smaku: imbir
cynamon
goździki Prymat roztarte w moździerzu

Przygotowanie

Mak gotować z mlekiem przez około 40 minut, następnie odcedzić, wystudzić i dwukrotnie zmielić. W garnku rozgrzać miód, dodać rodzynki, migdały, ziarna wanilii, skórkę pomarańczową i przyprawy korzenne. Po wystudzeniu wszystko połączyć z przygotowanym wcześniej makiem i łazankami.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Tort makowy z kremem kawowym

    Tort makowy z kremem kawowym

  • Roladki ze śledzia z musem z łososia

    Roladki ze śledzia z musem z łososia

  • Barszcz czerwony z krokietem nadziewanym kapustą i grzybami

    Barszcz czerwony z krokietem nadziewanym kapustą i grzybami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×