RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Tort makowy z kremem kawowym

Tort makowy z kremem kawowym
Okazje:
Babskie spotkanie
Boże Narodzenie
Domowe party
Romantyczna kolacja
Ważne okazje
Wigilia

Składniki:

Ciasto:
350 g maku
11 jajek
350 g cukru pudru
Łyżka miodu pszczelego
85 g bułki tartej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu waniliowego lub innego
wedle własnego gustu
Masa kawowa:
4 jajka
280 g cukru pudru
2 kostki masła śmietankowego
3/4 kostki margaryny
1 espresso
Kieliszek spirytusu

Przygotowanie

Mak zalać wrzątkiem, po godzinie odsączyć na sicie i zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a z białek ubić pianę. Do utartych żółtek dodawać powoli mak, pianę z białek, miód, bułkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olejek zapachowy. Całość delikatnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy. Piec 40 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu. 
Jajka z cukrem pudrem utrzeć na parze, aż powstanie aksamitny i puszysty krem. Masło i margarynę utrzeć, powoli i stopniowo dodając przygotowane wcześniej jajka i kawę. Na końcu stopniowo wlewać spirytus tak, aby krem się nie zwarzył.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić w poprzek na 3 części, przełożyć kremem pamiętając aby, pozostawić krem również do wyłożenia boków i wierzchu torciku. Całość posypać wiórkami czekoladowymi.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

    Grillowany camembert z orzechami pecan i migdałami

  • Pikantne flaczki z kalmarów z borowikami i suszonymi pomidorami

    Pikantne flaczki z kalmarów z borowikami i suszonymi pomidorami

  • Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

    Zapiekane żeberka cielęce z aromatycznymi gruszkami i jabłkami podane z owocami granatu

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×