RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Tuńczyk w sosie sojowym podany z białą rzepą, mango, świeżym ogórkiem i chrzanem wasabi

Tuńczyk w sosie sojowym podany z białą rzepą, mango, świeżym ogórkiem i chrzanem wasabi
Okazje:
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

600 g filetu z tuńczyka pokrojonego wzdłuż na 4 równe części
Marynata:
200 ml sosu sojowego kikkoman
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka posiekanego
marynowanego imbiru
1 łyżeczka sambal oelek
1/2 łyżeczki chrzanu wasabi
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 posiekany ząbek czosnku
1 obrana rzepa
1 obrane i oczyszczone mango
1 obrany i oczyszczony ogórek
1 łyżka plastrów marynowanego imbiru
1 łyżka chrzanu wasabi
100 ml słodkiego sosu sojowego
1 łyżka prażonych ziaren sezamu

Przygotowanie

Umyte, oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem filety z tuńczyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 6-8 godzin.
Obrane warzywa i owoce pokroić w długie paseczki.
Tuńczyka obsmażyć na patelni z każdej ze stron tak, aby po przekrojeniu był surowy w środku i otaczała go trzymilimetrowa jasna obwódka.
Tak przygotowanego tuńczyka pokroić w cieniutkie plastry. Podawać z mango, ogórkiem i białą rzepą, z dodatkiem chrzanu wasabi, marynowanych plastrów imbiru i słodkiego sosu sojowego z prażonymi ziarnami sezamu.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Gęsie watróbki z patelni podane na karmelizowanych figach z płatkami róży i czarnym pieprzem

    Gęsie watróbki z patelni podane na karmelizowanych figach z płatkami róży i czarnym pieprzem

  • Tort makowy z kremem kawowym

    Tort makowy z kremem kawowym

  • Troć w soli z sosem żurawinowym

    Troć w soli z sosem żurawinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×