RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczony turbot podany na ragoût z soczewicy z rozmarynem i tymiankiem

Pieczony turbot podany na ragoût z soczewicy z rozmarynem i tymiankiem
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

4 x 160 g fileta z turbota bez skóry
Marynata:
4 łyżki oliwy z awokado z chili
2 ząbki czosnku
4 pokrojone w paseczki suszone pomidory
1 łyżka kaparów
4 gałązki posiekanej świeżej bazylii
300 g ugotowanej soczewicy
1 puszka pomidorów pelati
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek posiekanej dymki
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
100 ml białego wina
1 posiekana papryczka chili
Sól czosnkowa
grubo mielony czarny pieprz
słodka papryka Prymat do smaku
1 pęczek świeżych liści szpinaku
100 ml sosu vinaigrette

Przygotowanie

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z turbota zamarynować we wszystkich połączonych składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć dymkę, czosnek i papryczkę chili, a następnie dodać soczewicę, białe wino, pomidory pelati, tymianek i rozmaryn. Całość gotować do miękkości, doprawiając do smaku.
Turbota obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Tak przygotowaną rybę podawać na ragoût z soczewicy, z sałatką ze szpinaku z sosem vinaigrette i cząstkami cytryny.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pierś z kurczaka marynowana w rozmarynie podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico

    Pierś z kurczaka marynowana w rozmarynie podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico

  • Zapiekana polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z majerankiem podana na aromatycznej soczewicy

    Zapiekana polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z majerankiem podana na aromatycznej soczewicy

  • Klopsiki nadziewane serem feta podane z salsą pomidorową

    Klopsiki nadziewane serem feta podane z salsą pomidorową

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×