RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Clafoutis z żurawiną

Clafoutis z żurawiną
Pory roku:
Jesień
Zima
Okazje:
Boże Narodzenie
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

340 g świeżej żurawiny
1 jabłko
5 łyżek stołowych cukru
3 jajka
100 g mąki
3 łyżki stołowe cukru pudru
200 ml mleka (lub 100 ml mleka i 100 ml śmietany)
Masło i bułka tarta

Przygotowanie

Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Jabłko zagotować pod przykryciem z dodatkiem żurawiny, cukru i 2-3 łyżek wody, a następnie zdjąć pokrywkę i całość dusić kolejne 5 minut tak, aby płyn całkowicie odparował. Tak przygotowaną żurawinę zdjąć z ognia i wystudzić.
Płaską brytfannę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Jajka ubijać z cukrem pudrem do momentu powstania piany, dodać przesianą mąkę i mleko. Całość wymieszać i przelać do brytfanny. Na powierzchni ciasta ułożyć żurawinę i piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20-25 minut, aż przybierze złoto-brązowy odcień. Clafoutis z żurawiną wystudzić, pokroić na kawałki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zapiekane awokado w sosie z sera Lazur z bazylią i suszonymi pomidorami

    Zapiekane awokado w sosie z sera Lazur z bazylią i suszonymi pomidorami

  • Cosmopolitan

    Cosmopolitan

  • Troć w soli z sosem żurawinowym

    Troć w soli z sosem żurawinowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×