RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy

Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

400 g zadniej cielęciny
1/2 łyżeczki tymianku Prymat
1/2 łyżeczki soli czosnkowej Prymat
50 ml białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do pieczeni Prymat
1/4 ogórka bez skóry
4 rzodkiewki
4 ugotowane na twardo jajka
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka kaparów
4 filety anchois
1/2 łyżeczki kopru Prymat
Sok z 1/2 cytryny
Chili pieprz cayenne Prymat
150 ml jogurtu naturalnego
50 g rzeżuchy
Mały pęczek szczypiorku
4 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do pieczeni, tymianku, soli czosnkowej i czarnym pieprzu. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Zamarynowane mięso piec około 40 minut w temperaturze 140°C. Wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Jajka drobno posiekać, wymieszać z pokrojoną w paseczki rzodkiewką, ogórkiem, kaparami, anchois i koprem. Całość wymieszać z łyżką majonezu i doprawić do smaku.
Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i rozdrobnioną rzeżuchą. Doprawić do smaku.
Używając okrągłej lub kwadratowej foremki przygotować torcik, przekładając na przemian plastry cielęciny i farsz jajeczny. Całe danie polać sosem i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pieczony schab w ziołach

    Pieczony schab w ziołach

  • Imbirowa pierś z perliczki podana z sałatką z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów

    Imbirowa pierś z perliczki podana z sałatką z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów

  • Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

    Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonej piersi kaczki z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×