RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Zrazy ze strusia z farszem grzybowo-jajecznym podane z kaszą mazurską i młodą marchewką

Zrazy ze strusia z farszem grzybowo-jajecznym podane z kaszą mazurską i młodą marchewką
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

600 g udźca ze strusia
1 litr bulionu
100 ml czerwonego wina
Włoszczyzna
Sól
pieprz czarny mielony
liść laurowy
ziele angielskie Prymat do smaku
Farsz:
100 g ugotowanych borowików
1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
40 ml koniaku
1 ząbek czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
1 ugotowane na twardo jajko
Kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
300 g młodej marchewki
100 g kaszy mazurskiej
Szczypta szafranu
Sól do smaku

Przygotowanie

Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojone w cienkie paseczki borowiki, po kilku minutach doprawić do smaku i wlać koniak. Farsz dusić przez chwilę, a następnie zdjąć z ognia, ostudzić i połączyć z drobno posiekanym jajkiem i pietruszką.

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Płaty mięsa rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie na każdym z nich ułożyć porcję przygotowanego wcześniej farszu. Mięso ciasno zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką lub obwiązać białą bawełnianą nitką i obsmażyć na patelni na złoty kolor. W rondlu zagotować bulion, dodać wino, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Do bulionu włożyć zrazy i gotować do momentu, aż będą miękkie. Mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce, a powstały podczas duszenia sos zmiksować i przecedzić przez sito.
Pokrojone w plastry zrazy podawać z kaszą mazurską aromatyzowaną szafranem, młodą marchewką i gorącym sosem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

    Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

  • Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

    Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

  • Tatar z łososia norweskiego z kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem

    Tatar z łososia norweskiego z kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×