RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami

Pieczona cielęcina w tymianku z bakaliami
Pory roku:
Wiosna
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

800 g udźca cielęcego
Marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu pszczelego
100 g suszonych owoców: moreli
fig
jabłek i żurawiny
Do smaku: sól czosnkowa
pieprz cytrynowy
grubo mielony pieprz indyjski
tymianek
kminek mielony Prymat
Sałatka jajeczna:
4 pokrojone w kosteczkę ugotowane jajka
2 posiekane szalotki
Kilka gałązek posiekanego szczypiorki
1 łyżka majonezu light
1 łyżka tartego chrzanu
Sól
pieprz ziołowy Prymat do smaku

Przygotowanie

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie zamarynować w oleju, miodzie i przyprawach, a następnie obłożyć suszonymi owocami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Tak przygotowaną cielęcinę piec przez około godzinę w temperaturze 180°C.
Przygotować sałatkę jajeczną, łącząc wszystkie jej składniki i doprawiając do smaku.
Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z suszonymi owocami i sałatką jajeczną.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy

    Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy

  • Pieczony schab w ziołach

    Pieczony schab w ziołach

  • Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

    Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×