RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy

Marynowany w jałowcu karczek wieprzowy
Pory roku:
Wiosna
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

1 kg schabu karkowego
Marynata:
5 łyżek marynaty szlacheckiej w płynie Prymat
1 łyżka rozgniecionych owoców jałowca Prymat
3 liście laurowe Prymat
3 pokrojone w piórka cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
1 rozgnieciony ząbek czosnku
150 ml bulionu warzywnego
Kminek
sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przygotowanie

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab dokładnie natrzeć marynatą szlachecką w płynie i owocami jałowca, obłożyć liśćmi laurowymi, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywą. Marynować około 6 godzin, po czym piec 1,5 godziny w temperaturze 160°C. .
Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić, aż część płynu odparuje.
Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, ułożyć na cebuli z kminkiem i polać powstałym podczas pieczenia sosem. Podawać z gotowanymi na parze kluskami.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Mini serniczki z białą czekoladą i suszoną żurawiną

    Mini serniczki z białą czekoladą i suszoną żurawiną

  • Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

    Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

  • Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

    Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×