RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczona wołowina z sosem bbq

Pieczona wołowina z sosem  bbq

Składniki:

4 steki z polędwicy wołowej lub antrykotu (najlepiej sezonowane)
każdy o wadze 250 g
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 gałązki świeżego estragonu
2 łyżki musztardy Dijon
Sól morska z Maldon wędzona na drewnie dębowym do smaku
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat do smaku
Sos BBQ:
300 ml ketchupu
1 łyżka musztardy angielskiej
2 łyżki sosu Worcester
100 ml miodu pszczelego
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
1 mała papryczka chili
Ew. aromat dymu wędzarniczego
Sól
czarny pieprz Prymat do smaku

Przygotowanie

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso skropić oliwą, natrzeć posiekanym estragonem i musztardą, a następnie odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Wszystkie składniki sosu BBQ dokładnie połączyć, doprawić do smaku i odstawić,  aby smaki się połączyły.
Zamarynowaną wołowinę obsmażyć z obu stron na grillu lub patelni ryflowanej, doprawiając podczas smażenia solą morską i czarnym pieprzem, a  następnie piec 5-10 minut (wedle własnych upodobań) w temperaturze 200°C.
Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby soki się wchłonęły, a następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i aromatycznym sosem BBQ.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar

    Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar

  • Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

    Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

  • Lasagne z bobem, bazylią i serem taleggio

    Lasagne z bobem, bazylią i serem taleggio

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×