RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Piersi z kaczki z awokado, świeżym szpinakiem, pomarańczami i sosem vinegrette

Piersi z kaczki z awokado, świeżym szpinakiem, pomarańczami i sosem vinegrette
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

400 g piersi z kaczki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Marynata do drobiu Prymat
2 dojrzałe
wyfiletowane awokado
2 pęczki świeżego szpinaku bez łodyg
1 pokrojona w cienkie piórka czerwona cebula
2 filetowane pomarańcze
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
Sos vinaigrette:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki musztardy dijon
Sól
pieprz czarny mielony

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone mięso marynować 2-4 godziny w marynacie do drobiu wymieszanej z oliwą z oliwek.
Umyte liście szpinaku wymieszać z awokado, pomarańczami i cebulą. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Mięso usmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160ºC. Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry i ułożyć na talerzach wraz z sałatką z awokado, szpinaku i pomarańczy. Całość skropić sosem vinaigrette, posypać prażonymi pestkami i podawać z pieczywem ciabatta.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Cesarskie sashimi z tuńczyka i łososia norweskiego podane z emulsją z chrzanu wasabi, białą rzepą, marynowanym imbirem i sosem sojowym z ziarnami sezamu

    Cesarskie sashimi z tuńczyka i łososia norweskiego podane z emulsją z chrzanu wasabi, białą rzepą, marynowanym imbirem i sosem sojowym z ziarnami sezamu

  • Tort makowy z kremem kawowym

    Tort makowy z kremem kawowym

  • Marynowane śledzie norweskie w czosnku i kolorowym pieprzu z rydzami i gruszkami

    Marynowane śledzie norweskie w czosnku i kolorowym pieprzu z rydzami i gruszkami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×