WYDARZYŁO SIĘ…

Doradca Smaku X, odc. 21 – ukraiński banosz z bryndzą

Doradca Smaku X, odc. 21 – ukraiński banosz z bryndzą

8 kwietnia, kolejny odcinek programu Doradca Smaku. Tym razem Robert zaproponował widzom TVN danie rodem z Ukrainy – banosz. Banosz dawniej przygotowywany był z okazji różnych mniejszych i większych świąt. Dzisiaj jest tak popularny, że na Ukrainie je się go przez cały rok, na lunch lub obiad. Ukraiński banosz z bryndzą Składniki: 3 ząbki czosnku […]

Zobacz więcej
Food & Friends Sustainable Cooking

Food & Friends Sustainable Cooking

5 kwietnia Robert Sowa wziął udział w SUSTAINABLE COOKING – wydarzeniu kulinarno-towarzyskim adresowanym do 200 liderów biznesu i opinii. To był wyjątkowy wieczór z doskonałą kuchnią na najwyższym światowym poziomie, przygotowany przez: FOOD & FRIENDS oraz Likus Hotele i Restauracje. Impreza odbyła się w Hotelu Warszawa. Za ośmiodaniowe menu degustacyjne odpowiadali: Executive Chef Hotelu Warszawa […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 20 – pieczone żeberka z warzywami

Doradca Smaku X, odc. 20 – pieczone żeberka z warzywami

4 kwietnia Robert postawił na danie dla mięsożerców – pieczone żeberka marynowane w wybornym sosie barbecue. Do tego kolorowa sałatka z kapusty pak choi, papryki, cebuli i chili. Co Wy na to? Pieczone żeberka z warzywami Składniki: Sos barbecue: 50 ml oleju rzepakowego 100 ml soku jabłkowego 50 ml miodu wielokwiatowego 3-4 łyżki musztardy sarepskiej […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 19 – makaron ryżowy z krewetkami

Doradca Smaku X, odc. 19 – makaron ryżowy z krewetkami

W środę, 3 kwietnia, Robert Sowa przygotował w programie „Doradca Smaku TVN” danie inspirowane kuchnią azjatycką – makaron ryżowy z krewetkami. Poza krewetkami w daniu znalazły się grzyby shimeji, cebula i czosnek. Kiełki sojowe dodają chrupkości, a szczypiorek i kolendra – świeżości i cytrynowej nuty. Wygląda wyśmienicie, a jak smakuje musicie ocenić sami 🙂 Makaron […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 18 – Boeuf Stroganow

Doradca Smaku X, odc. 18 – Boeuf Stroganow

2 kwietnia, Robert Sowa zaproponował widzom „Doradcy Smaku” klasyczne i uwielbiane – w zasadzie przez wszystkich danie – boeuf Stroganow, powszechnie nazywane w Polsce boeuf Strogonowem. Duszona polędwica wołowa w gęstym sosie z dodatkiem cebuli i pieczarek. To pyszne danie jednogarnkowe Robert Sowa proponuje podać z kleksem śmietany i kwaszonymi ogórkami. Polecam! Boeuf Stroganow Składniki: […]

Zobacz więcej
Doradca Smaku X, odc. 17 – zupa krem ze szpinaku

Doradca Smaku X, odc. 17 – zupa krem ze szpinaku

W poniedziałkowy wieczór, 1 kwietnia, Robert zaprezentował wiosnę na talerzu! Przepis na zieloną zupę krem ze szpinaku pochodzi z Włoch. Jednak chef Robert Sowa przełamał włoską tradycję i postanowił podać ją z polskim twarogiem. Jak oceniacie ten włosko-polski duet? Zupa krem ze szpinaku Składniki: Na zupę: 3 ząbki czosnku 1 pokrojona w kostkę cebula czosnkowa […]

Zobacz więcej
Robert Sowa jurorem XIV Festiwalu Kuchni Greckiej

Robert Sowa jurorem XIV Festiwalu Kuchni Greckiej

W piątek, 29 marca, trzeciego dnia targów EuroGastro 2019 odbyła się XIV edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą jest Teo Vafidis – Grek z pochodzenia, który od lat propaguje wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce. Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, m.in. Ambasadora Grecji w Polsce – pana Evangelosa Tsaoussisa, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. […]

Zobacz więcej
Kulinarny Talent 2019 rozstrzygnięty! – relacja z konkursu

Kulinarny Talent 2019 rozstrzygnięty! – relacja z konkursu

28 marca 2019 roku, drugiego dnia 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro i 12. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, odbyła się 11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”. Uczniowie dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonieni w preselekcjach podczas warsztatów „Przygotowanie do kariery” realizowanych przez Roberta Sowę i markę Prymat GastroLine, stanęli do […]

Zobacz więcej
Konferencja Grupy HENDI

Konferencja Grupy HENDI

30 marca w hotelu InterContinental w Warszawie odbyła się doroczna konferencja Grupy HENDI, na której nie mogło zabraknąć Roberta Sowy – ambasadora marki Grafen. Było to wspaniałe wydarzenie pełne emocji, wzruszeń i rozmów handlowych.   Impreza zakończyła się wieczorną galą, na której m.in. wręczono nagrody dla najlepszych dystrybutorów roku 2018.

Zobacz więcej