Warzywa

Roladki z grillowanego bakłażana i cukinii z serem kozim, suszonymi pomidorami i ziołami

Roladki z grillowanego bakłażana i cukinii z serem kozim, suszonymi pomidorami i ziołami

Warzywa skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zgrillować. Wszystkie składniki musu połączyć i doprawić do smaku.
Grillowane warzywa ułożyć na przemian na folii spożywczej. Następnie nałożyć mus serowy i dokładnie zawinąć, formując rulon. Tak przygotowane roladki odstawić na 2 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu roladki pokroić w poprzek i ułożyć na talerzach. Udekorować pomidorami, rukolą i gałązkami tymianku. Przed podaniem skropić sosem vinaigrette i kremem balsamino.

 

Zobacz więcej
Krem ziemniaczany z porem, bobem i majerankiem

Krem ziemniaczany z porem, bobem i majerankiem

W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, pokroić w plastry i zeszklić na maśle wraz z posiekaną cebulą, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Następnie dodać serek topiony, wymieszać, a gdy całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować. Pozostałą część bobu podsmażyć wraz z bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać aromatycznym bobem z bekonem i majerankiem. Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. 
 

Zobacz więcej
Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą

Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą

Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i  skropić olejem z pestek dyni.

Zobacz więcej
Indyjski chłodnik z ogórka aromatyzowany świeżą miętą

Indyjski chłodnik z ogórka aromatyzowany świeżą miętą

Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zmiksować ogórka z jogurtem, kefirem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem mięty i świeżym ogórkiem.

 

Zobacz więcej
Chłodnik z czerwonej papryki z suszonymi pomidorami, bazylią i świeżo tartym parmezanem

Chłodnik z czerwonej papryki z suszonymi pomidorami, bazylią i świeżo tartym parmezanem

Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Zobacz więcej
Meksykański chłodnik ze świeżą kolendrą i selerem naciowym

Meksykański chłodnik ze świeżą kolendrą i selerem naciowym

Obrane awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę. Wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i część kolendry drobno posiekać, dodać do awokado.
Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry i selera naciowego, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku przyprawami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.  

 

 

Zobacz więcej
Paprykowa przystawka z żurawiną amerykańską

Paprykowa przystawka z żurawiną amerykańską

Strąki papryki podzielić na ćwiartki, oczyścić i umyć. Paprykę posmarować olejem i piec na grillu węglowym przez 2–3 minuty.
Czosnek obrać, cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Miętę i rozmaryn umyć, osuszyć i posiekać. Sok z cytryny połączyć z octem, solą, pieprzem i skórką z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i zioła.
Powstałym sosem vinaigrette polać paprykę, a następnie posypać ją posiekanymi orzechami włoskimi i żurawiną amerykańską.

Zobacz więcej
Pomidory faszerowane serem kozim z orzechami włoskimi i żurawiną amerykańską

Pomidory faszerowane serem kozim z orzechami włoskimi i żurawiną amerykańską

Pomidory umyć, odciąć górną część, usunąć miąższ, wnętrze osuszyć papierowym  ręcznikiem i oprószyć pieprzem.
Ser kozi obrać i pokruszyć. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć. Dymki oczyścić i drobno pokroić. Żurawinę amerykańską grubo pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dodając tymianek i oliwę z oliwek. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić pomidory i przykryć odciętymi częściami.
Każdy pomidor zawinąć w folię aluminiową i zapiekać na grillu przez ok. 5 minut.

Zobacz więcej
Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny amerykańskiej i pietruszki

Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny amerykańskiej i pietruszki

Cukinie opłukać, oczyścić i pokroić wzdłuż w grube plastry. Oliwę wymieszać ze skórką z cytryny i pieprzem, posmarować nią plastry cukinii  i odstawić na ok. 20 minut.
Orzechy grubo posiekać i uprażyć. Natkę opłukać, osuszyć, oderwać listki z łodyżek i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.
Plastry cukinii piec na rozgrzanym grillu przez ok. 2–3 minuty. Grillowaną cukinię podawać przygotowaną wcześniej sałatką.

 

Zobacz więcej