RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Krem ziemniaczany z porem, bobem i majerankiem

Krem ziemniaczany z porem, bobem i majerankiem
Okazje:
Obiad
Romantyczna kolacja

Składniki:

Liczba osób:

500 g obranych ziemniaków
3-4 pory (tylko białe części)
250 g obranego ze skóry mrożonego bobu
2 cebule
4 pokrojone w paski plastry bekonu
4 łyżki masła
1 l bulionu Kucharek
1 bardzo gruby plaster bekonu
250 g łagodnego serka topionego (np. złoty ementaler)
1/2 szklanki gęstej śmietany
Sól
pieprz
gałka muszkatołowa Prymat do smaku
1 łyżka majeranku Prymat

Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, pokroić w plastry i zeszklić na maśle wraz z posiekaną cebulą, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Następnie dodać serek topiony, wymieszać, a gdy całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować. Pozostałą część bobu podsmażyć wraz z bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać aromatycznym bobem z bekonem i majerankiem. Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. 
 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Rostbef z estragonem podany z torcikiem grillowanych warzyw

    Rostbef z estragonem podany z torcikiem grillowanych warzyw

  • Duszona gicz cielęca z tymiankiem podana z włoskimi gnocchi i sałatą rukola

    Duszona gicz cielęca z tymiankiem podana z włoskimi gnocchi i sałatą rukola

  • Pikantne curry z kurczaka z orzechami nerkowca i świeżą kolendrą

    Pikantne curry z kurczaka z orzechami nerkowca i świeżą kolendrą

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×