Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy i migdały, a następnie dodać miód, krem balsamiczny, sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość poddusić przez chwilę, a następnie zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce.
Patelnię ryflowaną delikatnie posmarować olejem, rozgrzać i usmażyć camembert z obu stron. Grillowany ser podawać bezpośrednio po usmażeniu z ciepłymi bakaliami, sosem powstałym podczas ich przygotowywania i rukolą.
Wszystkie składniki musu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym białym pieprzem.
Mąkę przesiać przez sito, posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, owinąć je plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 22 – 24 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec około 10 minut w temperaturze 180ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Do podpieczonej foremki włożyć mus serowy i piec ok. 30 minut w temperaturze 140ºC. Quiche podawać z ćwiartkami pomidorów koktajlowych.
Camembert oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować dwukrotnie w pikantnej bułce tartej z tłuczonymi orzechami. Następnie ser usmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Chrupiący smażony camembert podawać ze świeżymi sałatami skropionymi sosem vinaigrette, jagodami w żubrówce i gruszką.
Zobacz więcejAwokado wydrążyć, pokroić w dużą kostkę, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokruszony ser Lazur błękitny, suszoną bazylię oraz białe wino i gotować 5 minut. Następnie wlać śmietanę, dodać suszone pomidory i gotować do momentu uzyskania jednolitego kremu. Do sosu dodać orzeszki piniowe i doprawić do smaku.
Gotowym sosem zalać awokado. Całość piec 20 minut w temperaturze 180˚C. Zapiekane awokado podawać z chrupiącą ciabattą.
Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć zgrubiałe łodygi, parzyć małymi partiami ok. 5 sekund, po czym od razu przekładać do zimnej wody z lodem i dokładnie odcisnąć.
Ser Lazur złocisty podgrzać ze śmietaną i białym winem. Na maśle podsmażyć czosnek i posiekaną cebulę, a następnie dodać szpinak. Po zagrzaniu szpinaku dodać sos z sera pleśniowego i suszone pomidory. Całość doprawić do smaku solą, odrobiną świeżo tartej gałki muszkatołowej i świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz więcej
Odcedzone ślimaki udusić z masłem, czosnkiem, natką pietruszki, białym winem i szpinakiem. Doprawić do smaku, a następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać powstałym sosem. Na tak przygotowane ślimaki nałożyć ser Lazur błękitny i pomidory concasse. Całość zapiekać w temperaturze 160ºC do momentu pojawienia się żółtej skórki.
Zobacz więcej
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać białym winem, a następnie dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Całość zalać śmietaną i gotować, doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Pod koniec dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory.
Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Sos połączyć z makaronem, posypać tartym parmezanem i udekorować orzeszkami piniowymi.
Oczyszczony, umyty i osuszony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe części. Zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać smardze oraz ser Lazur skalmierzycki i całość smażyć przez około 5 minut. Następnie wlać wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje dodać szpinak, suszone pomidory i parmezan. Całość doprawić do smaku.
Łososia piec 20 minut w temperaturze 180ºC lub usmażyć na patelni grillowej. Tak przygotowaną rybę podawać z sosem z sera pleśniowego ze smardzami i szpinakiem. Udekorować czarnym kawiorem i limonką.
Oczyszczone i umyte filety z halibuta zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem przyprawy do ryb Prymat. Awokado obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle, dodać ser Lazur złocisty, białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu uzyskania jednolitego, gęstego sosu, a następnie doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Rybę ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Na 5 minut przed końcem pieczenia na halibucie ułożyć skropione sosem z sera Lazur plastry awokado i suszone pomidory.
Tak przygotowane filety z halibuta ułożyć na talerzach wraz z zapiekanym awokado, udekorować kaparami i prażonymi orzeszkami piniowymi. Podawać z chrupiącą bagietką lub ryżem.
Zobacz więcej