RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Quiche z białym serem i świeżymi ziołami

Quiche z białym serem i świeżymi ziołami
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

400 g musu serowego ze świeżymi ziołami
100 g pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych do dekoracji
Mus serowy ze świeżymi ziołami:
250 g sera wędzonego
4 jajka
100 ml śmietany 36%
1 posiekana dymka ze szczypiorem
1 łyżeczka kaparów
2 pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i miąższu
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
Sól
świeżo mielony biały pieprz Prymat
Ciasto:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
90 g masła
4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Wszystkie składniki musu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym białym pieprzem.
Mąkę przesiać przez sito, posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, owinąć je plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 22 – 24 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec około 10 minut w temperaturze 180ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Do podpieczonej foremki włożyć mus serowy i piec ok. 30 minut w temperaturze 140ºC. Quiche podawać z ćwiartkami pomidorów koktajlowych.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

    Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

  • Filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

    Filet z halibuta z kaszą pęczak, bobem i bekonem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×