RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków
Pory roku:
Jesień
Zima
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

750 g ziemniaków
sól
1 strąk czerwonej i zielonej papryki
1 kg kapusty kiszonej
40 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki węgierskiej Prymat
2 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
2 łyżeczki majeranku
200 ml śmietany do zup
200 g kwaśnej śmietany
2 łyżeczki mąki
2 jajka
50 g startego żółtego sera (np. edamskiego)
tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry i gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i dobrze odsączyć. Strąki papryki podzielić na ćwiartki, oczyścić, umyć i pokroić. Z kapusty kiszonej odcisnąć sok. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć. Kapustę wymieszać z papryką, żurawiną i orzechami włoskimi.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mieloną paprykę, chili i majeranek, dolać śmietanę i zagotować. Garnek zestawić z ognia. Kwaśną śmietanę wymieszać z mąką i jajkami, dodać do cebuli i śmietany.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, następnie warstwę kapusty kwaszonej i 2/3 mieszanki jajeczno-śmietanowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry ziemniaków i polać pozostałą masą z jajek i śmietany. Całość posypać tartym serem i piec 30-40 minut w temperaturze 200°C.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Orientalna zupa z grzybów leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

    Orientalna zupa z grzybów leśnych ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu

  • Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i aromatycznym chlebem wiejskim

    Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i aromatycznym chlebem wiejskim

  • Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską

    Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×