RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Zapiekanka z białej kapusty i żurawiny amerykańskiej

Zapiekanka z białej kapusty i żurawiny amerykańskiej
Pory roku:
Jesień
Zima
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

1 kg białej kapusty
Sól
pieprz
słodka papryka
2 marchewki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
400 g mieszanego mięsa mielonego
100 ml ketchupu
3–4 łyżki bułki tartej
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka
250 ml mleka
50 g startego sera (np. gouda)
tłuszcz do wysmarowania naczynia

Przygotowanie

Kapustę umyć, odłożyć kilka liści, resztę poszatkować. Kapustę gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Gotować je w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Kapustę i marchew odcedzić, dobrze odsączyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, aby było chrupiące. Dodać cebulę oraz czosnek i kontynuować smażenie. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ketchup, bułkę tartą, żurawinę amerykańską i posiekaną natkę.
Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na liściach kapusty ułożyć plastry marchwi, na nich mięso i zwinąć liście. Formę do sufletów wysmarować tłuszczem. Dno wyłożyć ugotowaną kapustą, a na niej umieścić przekrojone w poprzek na pół zawinięte mięso. Całość polać mieszanką jajeczno-mleczną i posypać tartym serem. Zapiekać przez ok. 30-40 minut w temperaturze 200°C.
 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

    Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

  • Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską

    Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską

  • Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską

    Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×