RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Wątróbka cielęca smażona z cebulą, borowikami i kurkami

Wątróbka cielęca smażona z cebulą, borowikami i kurkami
Okazje:
Obiad
Sezon na...

Składniki:

Liczba osób:

500 g oczyszczonej wątróbki cielęcej
1 litr mleka 3,2%
1/4 szklanki oleju do smażenia
2 łyżki mąki
100 g pokrojonych w kostkę borowików
80 g kurek
80 g pomidorków cherry
4 małe cebule szalotki
50 ml półwytrawnego sherry
Sól czosnkowa
papryka słodka i ostra
majeranek
grubo mielony czarny pieprz Prymat
Kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji

Przygotowanie

Umytą i oczyszczoną wątróbkę cielęcą wymoczyć w mleku przez 4-6 godzin, a następnie osuszyć, pokroić w plastry i oprószyć mąką. Na patelni teflonowej rozgrzać 2 łyżki oleju i ciągle mieszając podsmażać na nim wątróbki przez ok. 3 minuty, aż uzyskają jasnobrązowy kolor (nie należy smażyć wątróbki zbyt długo, aby nie stała się twarda).
Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerz, a na tej samej patelni na dużym ogniu, cały czas mieszając podsmażyć cebulę, grzyby i pomidory cherry. Do tak przygotowanych grzybów dodać wątróbkę i sherry, całość wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać z grzankami i gałązkami majeranku.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zupa kasztanowa z krewetkami i żurawiną

    Zupa kasztanowa z krewetkami i żurawiną

  • Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise

    Halibut pachnący wanilią, ze szparagami i sosem hollandaise

  • Quiche z białym serem i świeżymi ziołami

    Quiche z białym serem i świeżymi ziołami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×