RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem

Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

200 g pokrojonego w grube plastry twardego koziego sera
3 jajka
250 ml śmietany
100 g karmelizowanej
czerwonej cebuli
100 g sparzonego szpinaku
Karmelizowana cebula:
3 pokrojone w piórka czerwone cebule
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki cukru
30 ml czerwonego octu winnego
1 łyżka grenadiny
1 łyżka miodu pszczelego
Ciasto:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
90 g masła
4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

W rondelku zagotować cukier z octem winnym, gdy zacznie gęstnieć dodać cebulę i dusić 2 minuty. Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadinę. Całość gotować do momentu, aż cebula zgęstnieje.
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Na ostudzonym cieście umieścić równą warstwę karmelizowanej cebuli. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Masę śmietanowo-szpinakową ułożyć na cebuli, na wierzchu poukładać plasterki koziego sera i lekko je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 140ºC.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Wolno pieczona gicz jagnięca z purée zielonego groszku z miętą

    Wolno pieczona gicz jagnięca z purée zielonego groszku z miętą

  • Clafoutis z żurawiną

    Clafoutis z żurawiną

  • Górka cielęca marynowana w tymianku i imbirze podana z sosem różanym

    Górka cielęca marynowana w tymianku i imbirze podana z sosem różanym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×