RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Tatar z łososia z żurawiną amerykańską

Tatar z łososia z żurawiną amerykańską
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Zima
Okazje:
Romantyczna kolacja
Ważne okazje
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

1 czerwone jabłko
50 g świeżej żurawiny amerykańskiej
5 łyżek nektaru żurawinowego
1 łyżeczka syropu klonowego
150 g wędzonego łososia (w całości)
150 g marynowanego łososia (w całości)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
świeżo mielony czerwony pieprz
1 pęczek koperku

Przygotowanie

Jabłko umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki (w miarę możliwości przy użyciu krajalnicy). Blachę do pieczenia wyłożyć folią silikonową, a następnie rozłożyć plastry jabłka tak, aby nie nakładały się na siebie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC i suszyć w nim jabłka przez 20-25 minut. W niewielkim garnku gotować nektar i żurawiny tak długo, aż owoce staną się miękkie i wypuszczą sok, a następnie dodać syrop klonowy i lekko zgnieść żurawinę.
Oba rodzaje łososia pokroić w drobną kostkę, wymieszać z oliwą i pieprzem. Koperek opłukać, otrząsnąć z wody, posiekać i dodać do tatara.
Na talerzykach ułożyć torcik z krążków jabłka i tatara.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Karp królewski z patelni aromatyzowany oliwą truflową podany na smażonych borowikach z torcikiem ziemniaczanym

    Karp królewski z patelni aromatyzowany oliwą truflową podany na smażonych borowikach z torcikiem ziemniaczanym

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

  • Cosmopolitan

    Cosmopolitan

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×