RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską

Tarta z kozim serem i żurawiną amerykańską
Pory roku:
Jesień
Lato
Wiosna
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Na letnie upały

Składniki:

Liczba osób:

Ciasto:
180 g zimnego masła
250 g mąki
sól
60 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
2-3 łyżki cukru
150 ml soku pomarańczowego
1/2 pęczka tymianku
Sól
pieprz do smaku
1 jajko
200 g koziego sera
Masło do wysmarowania foremek do pieczenia

Przygotowanie

Masło pokroić na małe kawałki. Z mąki, masła, szczypty soli i 4 łyżek wody zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.
Żurawinę pokroić i wymieszać w garnku z przyprawami, cukrem i sokiem pomarańczowym. Gotować w wysokiej temperaturze, stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji syropu.  Sos żurawinowy przełożyć do metalowej miski i ostudzić. Tymianek umyć, osuszyć i oskubać listki. Połowę liści wymieszać z jajkiem i kozim serem. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na blacie lub stolnicy posypanej mąką na grubość 2-3 mm i wyciąć z niego cztery okrągłe kawałki. Formy do tarty wysmarować masłem, ułożyć w nich ciasto i lekko docisnąć. Następnie dodać syrop żurawinowy i kozi ser. Całość przykryć ciastem, które wystaje poza brzegi formy. Tarty piec na najniższej półce w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Upieczone tarty wyjąć z foremek i przełożyć na talerze. Udekorować tymiankiem i podawać na ciepło.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

    Risotto dyniowe z suszoną żurawiną amerykańską

  • Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym

    Sznycel cielęcy z sosem żurawinowym i octem balsamicznym

  • Zapiekane awokado w sosie z sera Lazur z bazylią i suszonymi pomidorami

    Zapiekane awokado w sosie z sera Lazur z bazylią i suszonymi pomidorami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×