RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Górka cielęca marynowana w tymianku i imbirze podana z sosem różanym

Górka cielęca marynowana w tymianku i imbirze podana z sosem różanym
Okazje:
Domowe party
Romantyczna kolacja
Ważne okazje
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

4 x 200 g górki cielęcej
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki marynowanego imbiru
4 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki sambal oelek
1 łyżeczka konfitury z róży
Sos:
2 pokrojone w kostkę szalotki
4 łyżki konfitury z róży
100 ml czerwonego wina
50 ml koniaku Martell
2 łyżki białego kremu balsamico
2 łyżki masła
Sól
pieprz
chili do smaku
12 szt. gnocchi
1 pęczek rukoli
2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
1 łyżka świeżo tartego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Umytą, oczyszczoną i osuszoną górkę cielęcą natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 6-8 godzin. Posiekaną szalotkę podsmażyć na maśle, dodać wino i koniak, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Dodać konfiturę z róży, biały krem balsamico, zagotować i doprawić do smaku.
Ugotowane kluseczki gnocchi podsmażyć na oliwie z rukolą, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami.
Górkę cielęcą usmażyć dokładnie z każdej ze stron, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu mięso należy delikatnie pokroić i ułożyć na aromatycznym sosie różanym. Podawać z włoskimi gnocchi, tartym parmezanem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

    Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

  • Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

    Dorsz w maślanym confit podany na botwinie z miodem i nalewką orzechową

  • Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

    Dorada Królewska z młodym zielonym groszkiem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×