RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Smażony filet z pstrąga z płatkami migdałów i sosem piernikowym

Smażony filet z pstrąga z płatkami migdałów i sosem piernikowym
Okazje:
Boże Narodzenie
Wigilia

Składniki:

Liczba osób:

8 filetów z pstrąga ze skórą
Przyprawa do ryb Prymat
4 łyżki mąki pszennej
Olej rzepakowy do marynowania i smażenia
4 łyżki masła roślinnego
1 rozgnieciony ząbek czosnku
4 łyżki prażonych płatków migdałów
Sok z ½ cytryny
1 łyżka świeżo siekanego koperku
8 łyżek kapusty z grochem i grzybami
4 cząstki cytryny
Sos:
100 g czerstwego
pokruszonego piernika
1 łyżka posiekanych ulubionych bakalii
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu gryczanego
50 ml miodu pitnego
sok z ½ cytryny
Przyprawa do piernika Prymat do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Filety z pstrąga umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować w przyprawie do ryb Prymat połączonej z olejem. Po około dwóch godzinach oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać masło z czosnkiem, a gdy zacznie „skwierczeć” dodać migdały, sok z cytryny i koperek. Po chwili zdjąć z ognia. Chrupiącą rybę ułożyć na talerzu wraz z gorącą kapustą. Tak przygotowane danie polać migdałami z masłem, skropić sosem piernikowym i udekorować cząstką cytryny.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Filet z karpia królewskiego podany na ragoût z grzybów leśnych z puszystym chrzanem

    Filet z karpia królewskiego podany na ragoût z grzybów leśnych z puszystym chrzanem

  • Marynowane śledzie norweskie ze słodką cebulą i marynowanymi rydzami

    Marynowane śledzie norweskie ze słodką cebulą i marynowanymi rydzami

  • Łazanki z makiem i bakaliami

    Łazanki z makiem i bakaliami

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×