RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

Sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy
Okazje:
Babskie spotkanie
Domowe party
Sezon na...

Składniki:

Liczba osób:

600 g świeżych kurek
3 dymki ze szczypiorkiem
50 ml oliwy z oliwek do smażenia
3 ząbki posiekanego czosnku
50 ml białego wina
2 łyżki masła cytrynowego
12 główek białych szparagów
12 główek zielonych szparagów
100 g pomidorów bez skóry i nasion
1 mały pęczek świeżego koperku
Kilka gałązek świeżego tymianku
200 g ugotowanej ośmiornicy
200 g bukietu ulubionych sałat
80 g ulubionych kiełków
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
50 g sera parmezan
Sól
grubo mielony czarny pieprz
pieprz cytrynowy do smaku

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki. Po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i główki szparagów.
Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.
Ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry.
Gorące smażone kurki ułożyć na sałacie z kiełkami. Na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Sałatka owocowa ze świeżą miętą i białym kremem balsamico

    Sałatka owocowa ze świeżą miętą i białym kremem balsamico

  • Cranberry caipirinha

    Cranberry caipirinha

  • Spaghetti z kurczakiem, krewetkami i bazyliowym pesto

    Spaghetti z kurczakiem, krewetkami i bazyliowym pesto

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×