RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Rostbef z estragonem podany z torcikiem grillowanych warzyw

Rostbef z estragonem podany z torcikiem grillowanych warzyw
Okazje:
Obiad
W męskim gronie

Składniki:

Liczba osób:

800 g rostbefu
Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat
1 łyżka estragonu
150 ml oliwy z oliwek
1 cukinia
1 bakłażan
3 różnokolorowe papryki
50 g pomidorów suszonych
Przyprawa do grilla ziołowa
100 sera blue stilton
Sól czosnkowa
pieprz czarny mielony do smaku
kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji
Sos musztardowy:
300 ml śmietany 36%
100 ml białego wina
4 łyżki musztardy Dijon
2 pokrojone w kostkę szalotki
1 łyżka masła

Przygotowanie

Oczyszczony, umyty i osuszony rostbef pokroić na 8 steków, zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z gruboziarnistą przyprawą do steków, estragonem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Paprykę upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C, gdy skórka się zarumieni przełożyć do miski i dokładnie przykryć folią spożywczą. Po 15 minutach obrać ze skóry i oczyścić z nasion.
Na łyżce masła zeszklić szalotkę, po chwili wlać białe wino. Gdy połowa wina odparuje, dodać musztardę i śmietanę, a następnie gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Cukinię i bakłażana pokroić w plastry, wraz z papryką zamarynować w oliwie z oliwek i ziołowej przyprawie do grilla Prymat. Wszystkie warzywa zgrillować, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia w formie torciku, dodać suszone pomidory, a na wierzchu torciku umieścić plaster sera blue stilton. Przed podaniem wstawić na chwilę do piekarnika, aby ser lekko się roztopił.
Mięso wyjąć z marynaty i smażyć przez około 10 minut na patelni grillowej. Rostbef podawać z torcikiem grillowanych warzyw, serem blue stilon, pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

    Krem z borowików aromatyzowany oliwą truflową podany z łazankami

  • Marynowany filet ze szczupaka z kiełkami słonecznika

    Marynowany filet ze szczupaka z kiełkami słonecznika

  • Zębacz z makaronem fettuccine i sosem czosnkowo-szafranowym

    Zębacz z makaronem fettuccine i sosem czosnkowo-szafranowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×