RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Zębacz z makaronem fettuccine i sosem czosnkowo-szafranowym

Zębacz z makaronem fettuccine i sosem czosnkowo-szafranowym
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

4 x 180 g fileta z zębacza
1/2 szklanki oliwy z oliwek
8 ząbków pieczonego czosnku (przepis poniżej)
200 ml śmietany kremówki
1 szczypta szafranu
300 g ugotowanego makaronu fettuccine
100 g słodkiego zielonego groszku
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
4 łyżki parmezanu
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 pokrojona na cząstki cytryna

Przygotowanie

Ząbki czosnku obrać, ułożyć na natłuszczonej olejem blasze, skropić olejem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Na oliwie z oliwek podsmażyć pieczony czosnek z szafranem, dodać śmietanę, zredukować sos o ¼. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W rondlu na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć słodki groszek i czerwoną paprykę, dodać ciepły makaron fettuccine i parmezan. Całość doprawić do smaku. 
Filety z zębacza podsmażyć po dwie minuty z każdej ze stron, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Na talerzach ułożyć makaron, na nim rybę. Całość polać sosem czosnkowo-szafranowym i podawać z cząstkami cytryny.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

    Zapiekanka z kapusty kiszonej i ziemniaków

  • Ulubiona pizza Roberta i Konrada z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami

    Ulubiona pizza Roberta i Konrada z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami

  • Ziemniaki z wody z chrupiącym bekonem z cebulką

    Ziemniaki z wody z chrupiącym bekonem z cebulką

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×