RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Gotowana pręga wołowa w jarzynach podana na purée selerowym

Gotowana pręga wołowa w jarzynach podana na purée selerowym
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

1 kg pręgi wołowej
1 pęczek umytej i oczyszczonej włoszczyzny
1 umyty i obrany seler korzenny
Przyprawa warzywna (np. Kucharek) do smaku
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
1 pokrojona w plasterki cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka 3%
2 łyżki masła
Sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie

Umyte i oczyszczone mięso umieścić w garnku, dodać włoszczyznę, cebulę i czosnek. Całość doprawić do smaku przyprawą warzywną i gotować do miękkości.
Seler obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę (pokrojony seler należy zalać wodą, aby nie ściemniał). Ziemniaki i seler włożyć do garnka z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, ugnieść z masłem na purée, a następnie doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Ugotowane mięso pokroić w plastry i ułożyć na purée z selera. Podawać z chrzanem śmietankowym.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

    Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

  • Marynowana w imbirze pierś z perliczki na pikantnej kapuście pak-choi podana z makaronem ryżowym i sosem miodowo-sojowym z ziarnami sezamu

    Marynowana w imbirze pierś z perliczki na pikantnej kapuście pak-choi podana z makaronem ryżowym i sosem miodowo-sojowym z ziarnami sezamu

  • Krem ziemniaczany z porem, bobem i majerankiem

    Krem ziemniaczany z porem, bobem i majerankiem

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×