RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Polędwiczka wieprzowa w kruszonce z jajkiem i białą kiełbasą podana z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi i sosem z żuru staropolskiego

Polędwiczka wieprzowa w kruszonce z jajkiem i białą kiełbasą podana z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi i sosem z żuru staropolskiego
Okazje:
Wielkanoc

Składniki:

Liczba osób:

4 polędwiczki wieprzowe (każda o wadze ok. 160 g)
Marynata:
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól
pieprz Prymat do smaku
Kruszonka:
50 g bułki tartej
100 g masła roślinnego
Kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
1 jajko ugotowane na twardo
50 g sparzonej i obranej ze skóry białej kiełbasy
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sos z żuru staropolskiego:
4 plasterki wędzonego boczku
1/4 pokrojonej w kostkę cebuli
100 ml śmietany 36%
50 ml żuru (zakwasu)
Sól
pieprz
majeranek Prymat do smaku
Czosnek
Racuszki:
300 g obranych ziemniaków
1 pokrojona w kostkę cebula
80 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka uprażonych pestek słonecznika i dyni
Sól
pieprz czarny mielony
majeranek Prymat do smaku
Oliwa z oliwek do smażenia
100 ml gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
1/2 łyżeczki cukru
Sok z 1 cytryny
Sól
pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przygotowanie

Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, a następnie odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Bułkę tartą dokładnie połączyć z masłem, pietruszką, posiekanym jajkiem oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasą, z powstałej masy uformować wałek i odstawić do lodówki.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajko, cebulę oraz pestki dyni i słonecznika, doprawić do smaku, a następnie usmażyć racuszki na złoty kolor.
W rondelku podsmażyć boczek z cebulą, dodać żurek oraz śmietanę. Całość doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Mięso wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 160˚C. Po upieczeniu pokroić mięso na plastry grubości 0,5 cm, ułożyć na chrupiących racuszkach. Podawać z sosem z żuru staropolskiego i jogurtem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Bliny z jajkami przepiórczymi, czarnym kawiorem i jogurtem

    Bliny z jajkami przepiórczymi, czarnym kawiorem i jogurtem

  • Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

    Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

  • Pieczony schab w ziołach

    Pieczony schab w ziołach

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×