RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Wędzony schab z dzika z musem chrzanowo-jajecznym podany z marynowanymi rydzami i sosem jogurtowo-buraczkowym

Wędzony schab z dzika z musem chrzanowo-jajecznym podany z marynowanymi rydzami i sosem jogurtowo-buraczkowym

Składniki:

Liczba osób:

400 g wędzonego schabu z dzika
Mus chrzanowo-jajeczny:
150 g masła
100 g tartego chrzanu
4 ugotowane na twardo jajka
1 mały pęczek szczypiorku
Sól
pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sos:
1 obrany
ugotowany burak
100 ml jogurtu naturalnego
40 ml miodu pitnego
1 łyżka miodu pszczelego
Sok z 1/2 cytryny
Sól
pieprz biały mielony Prymat do smaku
4 marynowane rydze
4 ugotowane jajka przepiórcze do dekoracji

Przygotowanie

Posiekane jajka połączyć z odciśniętym chrzanem, masłem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić na kilka minut do lodówki.
Buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz miodem pszczelim i pitnym.
Na talerzu ułożyć torcik z musu chrzanowego i cienko pokrojonych plastrów schabu z dzika.
Danie udekorować marynowanym rydzem, resztą musu chrzanowego, sosem jogurtowo-buraczkowym, cząstkami jajek przepiórczych i świeżym szczypiorkiem.
 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym

    Medaliony z sarny z puszystymi racuszkami i sosem wiśniowym

  • Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami

    Kremówka anyżowa z poziomkami i malinami

  • Cesarskie sashimi z tuńczyka i łososia norweskiego podane z emulsją z chrzanu wasabi, białą rzepą, marynowanym imbirem i sosem sojowym z ziarnami sezamu

    Cesarskie sashimi z tuńczyka i łososia norweskiego podane z emulsją z chrzanu wasabi, białą rzepą, marynowanym imbirem i sosem sojowym z ziarnami sezamu

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×