RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar

Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar
Okazje:
Domowe party
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

600 g mielonej wołowiny
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w paseczki czuszka
4 ząbki czosnku
400 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
4 łyżki pikantnego keczupu
100 ml bulionu Kucharek
200 g czerwonej fasolki kidney bez zalewy
200 g białej fasolki bez zalewy
4 łyżki tartego sera Cheddar
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 posiekany pęczek dymki
1 posiekany pęczek kolendry
Sól czosnkowa
pieprz czarny mielony Prymat
Kumin
1 opakowanie przyprawy do fasoli Prymat
4 placki tortilli

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku podsmażyć cebulę, czosnek i czuszkę. Po około 5 minutach dodać mielone mięso, przyprawy i całość dusić 15 minut. Po tym czasie wlać bulion, dodać pomidory i keczup, dokładnie wymieszać i dusić do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodać fasolę, doprawić danie do smaku i zagotować.
Na rozgrzanej patelni ułożyć tortillę, posypać tartym serem cheddar, grubo mielonym czarnym pieprzem, przykryć drugą tortillą i smażyć przez kilka minut po każdej ze stron. Po usmażeniu tortillę pokroić na trójkąciki i podawać jako dodatek do potrawki z fasoli i mielonej wołowiny.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Grzanki z serem brie i pikantną gruszką

    Grzanki z serem brie i pikantną gruszką

  • Spaghetti z kurczakiem, krewetkami i bazyliowym pesto

    Spaghetti z kurczakiem, krewetkami i bazyliowym pesto

  • Zupa z soczewicy z aromatycznymi przyprawami i jogurtem naturalnym

    Zupa z soczewicy z aromatycznymi przyprawami i jogurtem naturalnym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×