RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Delikatne pierożki z serem bundz i borowikami podane z pomidorami concasse i oliwą z pestek dyni

Delikatne pierożki z serem bundz i borowikami podane z pomidorami concasse i oliwą z pestek dyni
Okazje:
Obiad

Składniki:

Liczba osób:

Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Ciepła woda
Farsz:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
200 g ugotowanych borowików
200 tartego sera bundz
50 ml winiaku
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól czosnkowa
pieprz czarny Prymat do smaku
40 g kiełków groszku szparagowego
160 g pomidorów concasse
50 ml oleju z pestek dyni
2 łyżki uprzednio uprażonych pestek dyni

Przygotowanie

Farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i borowiki, dodać winiak, a gdy odparuje doprawić do smaku tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem. Całość ostudzić i połączyć z tartym serem bundz.

Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i wykroić z ciasta koła używając szklanki. Na każdym kółku ułożyć małą porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, po czym obsmażyć na patelni.

Pierogi z serem bundz i borowikami podawać z kiełkami groszku szparagowego oraz pomidorami concasse z oliwą z pestek dyni i pestkami dyni.

 

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

    Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

  • Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar

    Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą z serem cheddar

  • Pieczony filet z łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podany na duszonym bobie w sosie śmietanowym

    Pieczony filet z łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podany na duszonym bobie w sosie śmietanowym

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×