RobertSowa
  • Sowa o Sowie
    • Dossier
    • Nagrody i wyróżnienia
    • Pasja/ filozofia smaku
  • OFERTA
    • Propozycje współpracy
    • warsztaty, pokazy, catering…
    • ZORGANIZOWANE EVENTY
  • Aktywności – dzieje się
    • WKRÓTCE
    • wydarzyło się…
    • Publikacje prasowe
  • Książki
  • Przepisy
  • konkursy
    • KULINARNY TALENT 2019
  • Partnerzy
  • Kontakt

Pieczone polędwiczki ze strusia podane na figach z balsamico

Pieczone polędwiczki ze strusia podane na figach z balsamico
Okazje:
Romantyczna kolacja
Ważne okazje

Składniki:

Liczba osób:

4 polędwiczki ze strusia
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. pikantnej marynaty do mięs Prymat
1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
2 łyżki musztardy Dijon
8 świeżych fig
2 łyżki miodu pszczelego
100 ml octu balsamicznego
1 łyżka masła
1 gałązka rozmarynu
Sól
grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Przygotowanie

Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki ze strusia zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników. Odstawić na 4-6 godzin.
Figi umyć, osuszyć, obrać i podsmażyć na maśle, dodając miód, ocet balsamiczny i rozmaryn. Całość dusić przez około 10-15 minut i doprawić do smaku.
Polędwiczki obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu polędwiczki ze strusia pokroić w plastry, ułożyć na aromatycznych figach i skropić powstałym sosem.

Udostępnij ten przepis

  • Udostępnij
  • Tweetnij
  • Drukuj

Zobacz podobne przepisy

  • Spring rolls z wędzonym na gorąco pstrągiem podane ze słodkim sosem sojowym aromatyzowanym imbirem i chili

    Spring rolls z wędzonym na gorąco pstrągiem podane ze słodkim sosem sojowym aromatyzowanym imbirem i chili

  • Krem brulee z malinami

    Krem brulee z malinami

  • Sos żurawinowy

    Sos żurawinowy

Wyszukaj inne przepisy lub wróć do listy przepisów

Do góry

2015 © Robert Sowa, All rights reserved. Created by Dariusz Pezowicz.

  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Polityka Cookies

Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej. ×